Суспільство (відео)

Медичний скандал в Ічні: громада збурилася проти головного лікаря (Відео)

Два тижні, з 24 січня по 6 лютого, в Ічні не працювало пологове відділення. Причиною стало звільнення лікаря-неонатолога, без якого діяльність відділення неможлива.

«Деякий час наші жінки їздили народжувати до ніжинського пологового, до Прилук, деякі — до Чернігова», — районний акушер-гінеколог пологового відділення Ічнянської ЦРЛ Ольга Генці.

Це стало останньою краплею для ічнянців. Мешканці характеризують головного лікаря центральної районної лікарні Дмитра Івасюка як поганого керівника. Та не тільки призупинення роботи пологового відділення збурило людей.

 «Бензин – катаються, хто хоче. Була «Тойота», продали на металобрухт, а хазяїн і досі їздить. Підставні люди, які отримують зарплату, а їх немає в природі, і дуже багато ще», — активіст Володимир Юдкін.

«Людина відпрацювала своє. Коли вона не може і не хоче керувати як слід, то їй час на відпочинок, я думаю», — мешканка м. Ічня Антоніна Ніщук.

Ічнянці здійняли неабиякий галас, добрались до районної ради та адміністрації.

 «В ультимативній формі сказали, що ми маємо приймати якесь рішення, або звільняти Івасюка Дмитра. Ну, якщо ми живемо в демократичній державі, ми повинні чітко виконувати закони», — голова Ічнянської РДА Олександр Бондар.

Тож 9 лютого керівництво району разом із депутатами зібрались на позачергову сесію, аби розібратись у цьому питанні. Активісти впевнені: якби не розголос, пологове відділення і досі не працювало б.

 «Не відомо, яка буде ситуація з пологовим, але я народжувала і в Чернігові, і в Ічні. І тут є всі умови, щоб народжувати, важко їхати до іншого міста. Для всіх жителів району важливо, щоб відділення працювало», — мешканка м. Ічня Катерина Ясенівка.

Наразі функції неонатолога виконує завідувач дитячого відділення Людмила Куліш, не маючи на це юридичного права. Та корінь проблеми із призупиненням роботи пологового відділення значно глибше, каже заступник керівника медичної галузі області.

 «Забезпеченість по області всіма лікарями – 73 % від потреби, по районах – 63 % по області в 7 районах немає неонатологів узагалі, тому така ситуація», — заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Володимир Пулін.

Чимало дорікань прозвучало на адресу головного лікаря за те, що більшість медперсоналу лікарні – пенсіонери. На захист Дмитра Івасюка виступали як голови сільських рад, які увійдуть до майбутньої Ічнянської ОТГ, так і підлеглі керівника лікарні.

 «Якщо ви хочете допомогти, бачите, ми в чомусь не справляємось, чого не прийти нормально? Не тягати за барки, куди ви котитесь? Ви говорите, що в нас одні старі, та я дякую Богу, що вони беруть у свої руки мої і допомагають мені вчитися, щоб ми вас лікували далі», — лікар-хірург Ічнянської ЦРЛ Любов Білан.

  • Ні, у нас поганий головний лікар, а я вам скажу: не такий він поганий, не бачили ви ще смаленого вовка.

Словесні баталії обох сторін тривали майже 5 годин. Наприкінці звітував уже сам винуватець позачергової сесії. Дмитро Івасюк розповів про закупівлю обладнання, ремонти в лікарні та пояснив обуреним ічнянцям, чому прийняв рішення розміщати на одному поверсі абсолютно несумісні відділення – дитяче разом із хоспісом, а гінекологічне з неврологією.

 «Це соматичні відділення, це не інфекційне, не дитяче. Дитяче, так, із хоспісом зведені, тому що тільки зробимо ремонт у дитячому – одразу дітей переводимо назад», — головний лікар Ічнянської ЦРЛ Дмитро Івасюк.

Утім, основне бажання ічнянців звільнити керівника районної лікарні цього дня так і не задовольнили. Адже, за словами голови райради Григорія Герасименка, тільки голова районної адміністрації може звернутись до районної ради з поданням погодити звільнення головного лікаря. На позачерговій сесії затвердили створення робочої групи, що вивчить ситуацію в лікарні. Також проголосували за подальше опрацювання питання про залучення кваліфікованих кадрів і коштів на купівлю службового житла для лікарів.

Ще статті по темі

Back to top button