Суспільство (відео)

На Чернігівщині невдовзі стартує реєстрація для вступників на магістратуру (Відео)

З 7 травня в Україні стартує реєстрація на Єдиний вступний іспит для абітурієнтів, які хочуть цього року вступити на магістратуру. Триватиме вона до 29 травня. Цього року для проходження конкурсного відбору на магістратуру необхідно подати результати єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

«ЄВІ включає два блоки – це тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови за вибором самого вступника. В цьому році можуть пройти результати, як 2024 року ЄВІ, так і складання 2023 року. До речі, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти можна знайти демонстраційний тест ЄВІ. Єдине фахове вступне випробування – це предметний тест відповідно до спеціальності. Тобто вступник сам відповідно до своїх бажань до отримання певної спеціальності має обрати предметний тест», — Наталія Носовець, проректор з наукової роботи НУЧК ім. Т. Г. Шевченка.

Реєстрацію будуть проводити самі заклади вищої освіти. Тому необхідно звернутися до приймальної комісії закладу, в який бажаєте вступити.

«Як і в минулому році вступникам можна самостійно приїхати в заклад вищої освіти для реєстрації, а також він може дистанційно подати документи для реєстрації на ці тести. Але в цьому випадку дуже важливо заздалегідь зробити кваліфікований електронний підпис, тому що якщо заява на реєстрацію для ЄВІ і ЄФВВ не буде містити кеб-вступника, то приймальна комісія буде відмовляти в даному процесі», — Наталія Носовець, проректор з наукової роботи НУЧК ім. Т. Г. Шевченка.

З 24 червня по 15 липня необхідно пройти тестування відповідно до отриманого запрошення.

«З першого липня всі вступники можуть розпочати реєструвати електронні кабінети вступника для того, щоб надалі подавати свої заяви на вступ. Ті вступники, яким не треба буде для своїх спеціальностей проходити ЄФВВ, повинні будуть зареєструватись на внутрішній фаховий іспит, який проходить в закладі освіти ідо того, як вступник подає свою заяву», — Наталія Носовець, проректор з наукової роботи НУЧК ім. Т. Г. Шевченка.

З 1 серпня по 22 серпня відбуватиметься подача через електронний кабінет заяв вступників для участі в конкурсному відборі. До кожної заяви потрібно додати мотиваційний лист. У Чернігові можна обрати будь-яку спеціальність для навчання на магістратурі. До прикладу в НУЧК ім. Т. Г. Шевченка є 35 освітніх програм для навчання на магістратурі. З цього року можна вступити і на журналістику.

«Ми впроваджуємо в життя освітню професійну програму 0.61 Журналістика. Тільки журналісти мають таку можливість обрати аж із 8 предметних іспитів і відповідно те, що людині ближче, яку вона освіту має на бакалаврському рівні на магістерському обрати той предмет, який ближчий, той, який людина ґрунтовно знає. Це може бути наприклад, політологія, міжнародні відносини, соціологія», — Тетяна Хомич, кандидат філологічних наук, завідувач катедри української мови і літератури НУЧК ім. Т. Г. Шевченка.

Якщо вступник успішно пройде всі етапи вступної кампанії, то вже 27 серпня відбудеться його зарахування на бюджет, а до 30 вересня – зарахування вступників на контракт.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button