Суспільство (відео)

На Чернігівщині триває відключення електропостачання боржникам (Відео)

На Чернігівщині почалося відключення споживачів-боржників від ліній електромережі. Нагадаємо, з 29 грудня 2023 року уряд скасував мораторій на відключення боржникам електроенергії, газу та водопостачання. Компанія-постачальник електрики в Чернігові та області ТОВ «Енера Чернігів» склала списки боржників. За словами заступника директора з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго», щотижня в середньому 150 боржників потрапляють до цього списку, проте 60% після попередження сплачують заборгованість.

«Заборгованість побутові споживачі мають перед постачальником.

Цей постачальник звертається до нас із вимогою припинення постачання певному споживачу у встановлений законодавством термін. У встановлений законодавством термін ми, виконуючи функцію оператора системи розподілу, маємо виконати цю обґрунтовану вимогу.

Постачальник надає нам вимогу приблизно за два тижні до відключення, і якщо протягом цих двох тижнів, згідно з надісланим попередженням споживачу, споживач не владнає ситуацію з наявною заборгованістю з постачальником, ми вимушені прибути в призначену дату за вказаною адресою і припинити послугу з постачання», — заступник комерційного директора з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго» Іван Заровний.

У багатоквартирних будинках відключення електрики здійснюють у під’їздах, не потрібно навіть мати доступ до квартир. Із приватними будинками трохи складніше.

«Відключення може відбуватися по-різному: або на сходових майданчиках – якщо прилад обліку там розташований, або якщо це приватний будинок і споживач не допустив для відключення до лічильника, то відключення на опорі.

Залежно від того, де відбулося відключення, що воно складніше, що більше потребує залучення спеціальної техніки, то вищою буде вартість повторного підключення, яку споживач сплачуватиме у випадку, якщо все-таки це відключення відбулося», — заступник комерційного директора з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго» Іван Заровний.

У середньому за послугу відновлення електроенергії споживачі мають заплатити 1000 грн. Але насамперед вони зобов’язані сплатити заборгованість, оскільки за наявності боргу відновлення не відбудеться. Потім треба написати заяву постачальнику електроенергії про відновлення послуги.

«Постачальник ініціює нам процедуру відновлення електроживлення. Ми також у встановлений термін – у містах це три робочі дні, а в сільській місцевості вже п’ять робочих днів – зобов’язані прибути та відновити електроживлення», — заступник комерційного директора з технічного забезпечення АТ «Чернігівобленерго» Іван Заровний.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button