Суспільство (відео)

Надходження та видатки: у Чернігові розглянули низку фінансових питань (Відео)

Низку бюджетних і фінансових питань сьогодні розглядали на засіданні виконавчого комітету, зокрема про виконання бюджету Чернігівської територіальної громади за перше півріччя 2022 року, дохідна частина якого становила понад 1,5 мільярда.

«Загалом доходи зменшилися, спеціальний фонд – у нас узагалі відсутня субвенція на ремонт доріг. Надходження з акцизного податку в нас майже наполовину зменшилися, порівняно з минулим роком, це тому, що було скасовано податок на пальне та діяла заборона на продаж підакцизних товарів, тобто алкогольних напоїв. Втрат також зазнаємо на місцевих податках і зборах, тому що, відповідно до змін Податкового кодексу, оплата за землю і податок на нерухоме майно в містах, де велися бойові дії, не сплачується. Хоча наразі Кабінет Міністрів не затвердив цього переліку, але наші суб’єкти господарювання зазнали втрат, тому вони не сплачують цей податок в очікуванні цього переліку», — Олена Лисенко, начальник фінансового управління ЧМР.

У видатковій частині наразі виконуються всі зобов’язання, також місто розрахувалося за борги, які залишилися з минулого року. Аби збільшити надходження надалі, в Чернігові змінили часові межі заборони продажу алкогольних напоїв у закладах сфери торгівлі.

«Встановивши заборону продажу з 19:00 до 12:00. Тобто продавати можна з 12:00 до 19:00», — Віталія Ярещенко, заступник начальника управління економічного розвитку міста ЧМР.

Нагадаємо, раніше діяли обмеження з 16-ї години до 12-ї години. Заборона продажу алкогольних напоїв у закладах громадського харчування м. Чернігова залишається без змін – з 20.00 до 12.00. Також виділили кошти на проведення капітальних ремонтів низки навчальних закладів, які постраждали внаслідок російської агресії. Серед них загальноосвітні школи №19, №20 і колегіум №11. Не оминули й дискусійного питання ремонту будівлі Чернігівського муніципалітету та виділили 5,2 млн грн, що передбачені на відновлення системи опалення та покрівлі. Нещодавно це питання зумовило чимало дискусій серед жителів Чернігова. Тоді на ремонт пошкодженого приміщення міськради планували виділити 18,7 млн грн. Усього погодили перелік об’єктів і ремонтних робіт на загальну суму понад 100 мільйонів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button