Суспільство (відео)

Народжені за кордоном і проукраїнські наміри іноземців: ситуація з громадянством в умовах війни (Відео)

За 2022 рік показник оформлення громадянства України по Чернігівській області знизився. Так, протягом 2022 року громадянство України за різними підставами (в т.ч. за народженням, територіальним походженням, міжнародними угодами тощо) набула 271 особа, тоді як протягом 2021 року цей показник становив 394 особи. Це пов’язано з воєнним станом в Україні, а також відсутністю дипломатичних установ рф і рб на території України.

«По-перше, одне з проблемних питань те, що іноземці, які до нас звертаються, повинні мати чинні паспортні документи держави, громадянами якої вони є. А проблемне питання полягає в тому, що до цього часу такі особи-іноземці могли звернутися до своїх посольств на території України чи держав або безпосередньо сполученням дістатися до тих країн, громадянами яких вони є. Сьогодні для того, щоб поновити й оформити собі документи, вони повинні потрапити до третьої країни, що з недійсними документами є неможливим», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС України в Чернігівській області.

Друга проблема – це відмова від іншого громадянства.

«Законодавча процедура отримання громадянства України передбачає необхідність обов’язково вийти з іншого попереднього громадянства… Для цього ж таки знову необхідно здійснити заходи, які сьогодні неможливі. Тому й кількість громадян, яким було надано українське громадянство, або тих, які подали документи на його отримання, поменшала», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС України в Чернігівській області.

Тож наразі очікується нова правова норма для таких випадків, що зможе врегулювати це питання. Утім, в Управлінні Державної міграційної служби зазначають: загалом соціальний попит на отримання українського громадянства тільки зростає.

«Дуже багато людей, які мають іноземне громадянство сусідніх держав, але не планують повертатися до держави приналежності. Вони відчувають дуже велике бажання отримати громадянство України та мати причетність до країни-героя», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС України в Чернігівській області.

Оскільки протягом 2022 року збільшилася кількість дітей, які народилися за кордоном у громадян України, у відомстві очікують, що в майбутньому збільшиться кількість звернень для підтвердження громадянства таким дітям.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button