Суспільство (відео)

Офіцери безпеки чергуватимуть в усіх школах Чернігова: подробиці нововведення (Відео)

Офіцери поліції чергуватимуть в закладах освіти Чернігова й області – проєкт «Офіцер служби освітньої безпеки» наразі запроваджений у дев’ятьох областях України, що наближені до зони бойових дій або ж до кордону з росією та білоруссю. У Чернігові впровадження державного безпекового нововведення стало частиною реалізації місцевої стратегії «Чернігів – комфортне та безпечне місто».

«Організація безпеки в навчальних закладах збіглася з рішенням державних органів виконавчої влади Міністерства внутрішніх справ та Міністерства освіти, які в квітні минулого року затвердили концепцію щодо покращення безпекового середовища в освітніх закладах. Тому наразі ми можемо реалізувати цю ідею за підтримки Міністерства внутрішніх справ», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Тимчасово в деяких школах міста функції офіцерів безпеки виконують працівники Головного управління національної поліції області, поліції охорони та патрульної поліції, адже наразі працівники поліції, що в подальшому заступлять на чергування в школах як офіцери служби освітньої безпеки, проходять відповідне навчання.

«Це не просто поліцейські, патрульні поліцейські, які виконують свої завдання на вулицях міста, це спеціально підготовані офіцери, які проходять наразі необхідну підготовку. Адже ми розуміємо, що одна справа – спілкуватися з порушниками на вулиці, а зовсім інша – коректно та толерантно поводитися в школі», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Офіцер служби освітньої безпеки в навчальному закладі разом з адміністрацією школи відповідатиме за весь наявний комплекс безпекових заходів для всіх учасників освітнього процесу: реагуватиме на звернення з питань безпеки, контролюватиме пропускний режим, організовуватиме евакуацію учнів до укриття в разі потреби, а також прямо комунікуватиме з відповідними екстреними службами.   

«Звичайна охорона не має права оглядати та затримувати, вона викликає поліцію і потім тільки в присутності поліції вчиняє певні дії. Це, звісно, час, а під час безпекових питань не те що хвилини, а секунди важливі. Поліцейський має більше повноважень: він має право застосовувати спеціальні засоби, затримувати, проводити перевірку речей», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

За словами начальника Чернігівської міської військової адміністрації заплановано, що до кінця лютого 2024 року в усіх школах Чернігова на чергування заступлять «офіцери безпеки», що попередньо пройшли спеціалізоване навчання та стажування.  

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button