Суспільство (відео)

Офлайн-сесія Чернігівської обласної ради: питання та ініціативи (Відео)

У вівторок, 6 червня 2023 року, Чернігівська обласна рада має зібратися в очному форматі на засідання сесії. Минуле засідання проводили дистанційно 10 лютого, а востаннє в залі депутати збиралися минулої осені – 29 листопада 2022 року. На президії, що відбулася напередодні, великих дискусій і скандалів не виникало, тому проєкт порядку денного погодили швидко, він передбачає понад 40 питань. Депутати мають розглянути кілька фінансових звітів, зокрема про виконання обласного бюджету Чернігівської області за 2022 рік і за перший квартал 2023 року. Розглядатимуть і питання щодо комунальних закладів і підприємств області, одне з них – про реорганізацію КНП «Чернігівське патологоанатомічне бюро».

«Із 2023 року змінилася система фінансування цього підприємства, і Національна служба здоров’я України фінансує його за новоствореним пакетом медичних гарантій «Секційні дослідження», а саме: ту роботу, яку працівники виконують із секційними дослідженнями матеріалів, що надходять із лікувальних закладів області… Окрім того, заклад займається проведенням досліджень біопсійного та операційного матеріалу прижиттєвого. Цей вид роботи з 2023 року не фінансується з державного бюджету та НСЗУ, тому заклад уклав договори з лікарнями області, договори на проведення такої роботи як платних послуг. Разом із тим досвідом інших областей України та інших європейських країн передбачено, що патологоанатомічна служба в межах медичної реформи має інтегруватися в багатопрофільні заклади, такі як кластерні та надкластерні лікарні, і така допомога має надаватися в багатопрофільних закладах», — Андрій Лінник, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОВА.

Тому реорганізацію пропонують провести шляхом приєднання до Чернігівської обласної лікарні.

«Обласна лікарня – це надкластерний заклад охорони здоров’я, вона надає медичну допомогу жителям практично всієї Чернігівської області. І за умовами програми медичних гарантій НСЗУ на 2023 рік тільки правонаступник закладу може контрактуватися з НСЗУ за пакетом «Секційні дослідження». Тому як перший етап обрано саме такий шлях. А з 2024 року ми плануємо, з огляду на продовження медичної реформи та затвердження спроможної мережі закладів охорони здоров’я, продовжити реформу патологоанатомічної служби та відкрити відповідні патологоанатомічні відділення на базі кластерних закладів області. Це стосується Ніжинської міської лікарні, Прилуцької міської лікарні та Корюківської центральної лікарні», — Андрій Лінник, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОВА.

Низка питань традиційно стосується КП «Чернігівоблагроліс» і дозволів для користування мисливських угідь. Також депутати розглянуть кілька проєктів рішень щодо дострокового припинення повноважень своїх колег, а саме Свириденка Віталія Анатолійовича, Данька Григорія Володимировича, Козика Олександра Дмитровича та кілька звернень від обласної ради.

«Головою обласної ради внесено рішення про звернення до Президента України Зеленського В.О та Верховної Ради України щодо першочергового звільнення з полону військовополонених нацгвардійців Чорнобильської АЕС і повернення їх на підконтрольну Україні територію. Є пропозиція розглянути проєкт на пленарному засіданні. Заперечень немає? Дякую», — Ніна Лемеш, перший заступник голови Чернігівської обласної ради.

Друге звернення стосується негайної заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів та інших залежних від неї організацій. Перспективи подальшого розвитку цієї ініціативи прокоментував голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

«Є чітка, зрозуміла позиція і позиціонування щодо церкви. І ми розуміємо, що ворогу в церкві не місце. Це всі розуміють. Я знаю, що найближчим часом готується централізований проєкт щодо заборони. Ми не можемо це ще коментувати, бо це в процесі ще відбувається. Але насправді це ж декларативне звернення. Ми звертаємося понятійно щодо заборони. Тому вважаю, що таке звернення на розсуд депутатів має бути», — В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Третє звернення ініційоване щодо повернення скасованих доплат військовим. Утім, В’ячеслав Чаус окремо звернув увагу депутатів на нього.

«Звернення щодо повернення доплат військовослужбовцям – про це є чітка позиція, теж зрозуміла всім. У нас є військовослужбовці, які беруть активну участь у бойових діях, перебувають біля лінії зіткнень. Це одна історія. Є військовослужбовці, які перебувають у резервах, які готуються захищати нашу Батьківщину. Тому тут держава зробила все, аби розмежувати зокрема, аби був справедливий підхід. Щоб ті люди, які перебувають у гарячих точках, отримували всі доплати та виплати. Ті люди, які тимчасово там не перебувають, теж зрозуміло. Як на мене, це справедливий підхід, вони повинні отримувати менше. Тому щодо цього звернення, то я хотів би звернути увагу президії, депутатів, як на мене, воно несправедливе», — В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Також порядок денний передбачає розгляд окремих запитів від депутатів. Які ініціативи та проєкти підтримають народні обранці – розкажемо в наступному сюжеті. Вже після засідання сесії Чернігівської обласної ради.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button