Суспільство (відео)

Підготовка до останнього прощання: ритуальні та емоційні особливості роботи чернігівських танатопрактиків (Відео)

Із початком великої війни в Україні не припинилися випадки смертності від хвороб, автопригод і нещасних випадків. Рідні та близькі хочуть запам’ятати померлого в останній раз таким, яким він був у житті. Для цього існують танатопрактики – фахівці, які мають справу з тілом покійного перед похованням.

«Тіла після смерті змінюються, якщо за життя ми знали людину в одному обличчі, то воно може трохи змінитися після смерті. Ми маємо помити, висушити волосся, затампонувати всі природні утворення, щоб не було жодних форс-мажорів під час поховання, одягнути, покласти специфічну маску на обличчя, щоб знялися зміни трупного характеру, щоб обличчя було максимально природним.Дужеважливо приготувати померлу людину до поховання. Адже як ми підготуємо, який вигляд матиме в остаточному варіанті, так родичі і запам’ятають», — Олена Москальова – танатопрактик.

У багатьох професіях існують свої особливі звички та традиції, що допомагають фахівцям ефективніше виконувати свої обов’язки. Чи мають танатопрактики свої ритуали?

«Немає жодних ритуалів, тобто ми з бубном не танцюємо біля тіла, все як має бути. Ми розуміємо, що людина має піти в інший світ уже в чистому вигляді. Ми маємо помити тіло, привести волосся в порядок, обрізати нігті. Щоб усе було чистенько та гарно на вигляд», — Олена Москальова – танатопрактик.

У житті кожна людина має свою особливість та вподобання, так само й у смерті близькі часто бажають зберегти цю особливість для померлого.

«Родичі просять пофарбувати волосся або нафарбувати нігті, бували різні моменти. Є багато молодих дівчат, яких ми одягаємо у весільну сукну і треба зробити зачіску та макіяж», — Олена Москальова – танатопрактик.

Танатопрактики використовують спеціальні косметичні засоби для покійних. Вони відрізняються від звичайних можливістю рівномірного нанесення на холодну шкіру та щільністю.

«Не вся косметика лягає на померлих, тому що температура тіла має велике значення, косметика може відшаровуватися, у нас є професійна косметика, ми додатково купуємо, і вона не зовсім дешева», — Олена Москальова – танатопрактик.

Ця професія потребує високого рівня емоційної стійкості, оскільки фахівці працюють із померлими та їхніми родичами у важкі моменти втрати.

«Я до роботи ставлюся як до роботи, я знаю, що мені треба зробити, я відключаюся від усього, приїхала та відпрацювала. Тому що тут негативний стан у людей, які до нас звертаються, ми їх розуміємо їхній стан, найголовніше – не впадати в їхній стан. Це дуже тяжке психологічне навантаження – працювати з померлими. Весь цей негатив ми тягнемо на себе, тому якщо не відключатися, то потім будеш непродуктивний, а в кожного з нас є сім’я і ми не повинні так робити», — Олена Москальова – танатопрактик.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button