Суспільство (відео)

«Прилетіла ластівочка»: в Чернігові стартує новий просвітницький проєкт для дітей міста (Відео)

Уперше в Чернігові на базі Туристично-інформаційного центру стартує просвітницький проєкт «Прилетіла ластівочка». Завдяки йому діти зможуть дізнатися про весняні свята й українські традиції, притаманні їм. Схожий проєкт уже був взимку, але тоді говорили про зимові традиції Чернігівщини.

«Ми відчули запит на пізнання свого після проєкту «Різдвяна капела», тому вирішили такий цикл зробити протягом року, щоб усе-таки діти, які розбудовуватимуть нашу державу, пам’ятали свою історію і своє коріння. «Прилетіла ластівочка» – це власне про те, щоб усе ж таки сказати, що це не Різдво. «Прилетіла ластівочка» – це Леонтович саме про весну», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

Долучитися до проєкту «Прилетіла ластівочка» можуть діти від 6 до 14 років. Основна мета проєкту – розповісти юним чернігівцям про весняні традиції та звичаї нашого регіону.

«30 числа ми презентуємо народний календар, який готуємо у співпраці з Оленою Чабанюк. Це дослідниця, яка протягом багатьох років писала саме про Чернігівщину. Вона радо погодилася на таку співпрацю, щоб дітям дуже коротко розказати і про Теплого Олексія, і про Миколая, і що робили в цей момент на Чернігівщині, що власне співали», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

Окрім інтелектуальної складової, завдяки проєкту діти відвідають різні майстер-класи.

«Ми будемо робити писанки, поробки з глини, тобто знову ж таки все те, що притаманне українцю, щоб діти могли відчути ту атмосферу. Весна – це веснянки. Очевидно, що діти зараз дуже мало знають веснянок. Дуже хочеться, щоб вони навчилися їх співати, знали, на які свята їх виконують, у яких умовах це все відбувалося. Різні хороводи, ігри, які теж супроводжували цей весняний цикл. Ми також будемо з дітьми проговорювати», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

Перша зустріч у межах проєкту відбудеться вже 30 березня. Схожий проєкт також планують створити і в осінній час, аби юні чернігівці могли повноцінно доєднатися до українських традицій кожної пори року.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button