Суспільство (відео)

Рекордна мапа України «Обійми» тепер у Чернігові (Відео)

Унікальна мапа України «Обійми», прикрашена ляльками-мотанками тепер презентується і в Чернігові. Ініціаторами проєкту стало подружжя з Ясинуватої – Оксана та Олекса Муравльови, які з 2014 року мешкали в Краматорську, а зараз – у Бережанах на Тернопільщині.

«Від Оксани був запит, заклик у соціальних мережах – надсилати ляльки, які притаманні конкретно кожній області, кожному регіону України. Їх було надіслано дуже багато, а потім було відібрано 70 для самої презентації мапи, решта ж ляльок-мотанок презентується і пропонується для продажу», — Людмила Ковальчук, військовослужбовець ЗСУ.

«Це благодійний проєкт. Коли виставка триває, ми продаємо малесеньких лялечок, які також зробили майстрині для цього проєкту. А всі гроші ми будемо відправляти на ЗСУ», — Ганна Пушкар, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Унікальна мапа в Чернігові з’явилася за допомогою волонтерів і військовослужбовців.Загалом на проєкт було надіслано 160 ляльок. До наповнення мапи долучилися 58 майстринь з України. Цікаво, що цей волонтерський проєкт встановив рекорд України «Мистецтво вперше». Сама мапа є своєрідним пазлом, що об’єднує всю територію України.

«Кожна область представлена ляльками-мотанками, які створені майстринями, майстрами з різних регіонів України. Ми – п’яте місто України, яке приймає цю карту. Цей проєкт бере свій початок із міста Бережани, його презентовано на День Незалежності України», — Ганна Пушкар, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

«Виставка носить назву із різним наголосом: обіймИ й обІйми. Тобто хоч так, хоч так. На сьогодні важливі ці обійми, підтримка, взаємодопомога. І тому як заклик – обіймИ і як реалізація – обІйми, це ми можемо, ми об’єднуємо та реалізуємо», — Людмила Ковальчук, військовослужбовець ЗСУ.

«Ця карта об’єднує нас, ця карта нагадує нам, що ми разом, про нашу спільність, про наші цілі та про нашу віру в Перемогу», — Ганна Пушкар, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Переглянути мапу, доєднатися до краси народного мистецтва та придбати ляльку-оберіг, аби підтримати Збройні Сили України, можна протягом місяця в Чернігівській міській бібліотеці ім. М.Коцюбинського. Далі мапа мандруватиме іншими містами України.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button