Суспільство (відео)

Робота міграційної служби на Чернігівщині: основні напрями та їх реалізація (Відео)

Від початку повномасштабного вторгнення робота міграційної служби в Чернігівській області дещо змінилася. Отримання документів на виїзд із країни та паспортів було певним чином ускладнене через значну кількість заяв і закриття адміністративних центрів. Але порівняно з 2022-м, минулого року це навантаження на документування зменшилося. Як була організована робота міграційної служби в Чернігівській області в 2023 році та про виклики в роботі розповіла начальник УДМС Ксенія Лук’янець.

«Якщо ще в 2022 році наприкінці ми дуже хвилювалися про неможливість оформлення та надання адміністративних послуг нашою службою в певних територіальних громадах, що зумовлює необхідність витрачати додатковий час, гроші на дорогу до найближчого територіального підрозділу Станом на 1 січня 2024 року на території області послуги з оформлення біометричних документів також надають і шість центрів надання адміністративних послуг: Чернігівський, Бобровицький, Варвинський, Прилуцький, Куликівський і Сосницький. У 2024-му до цього списку додадуться ще щонайменше чотири центри адміністративних послуг. Відновили роботу вісім територіальних центрів, які були на простої з 1 липня 2022 року», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС у Чернігівській області.

Основним напрямом роботи міграційної служби є оброблення заяв і видача паспортів громадян України.

«31 349 паспортів громадян України, ІD-карток, оформлено та опрацьовано працівниками Управління за минулий рік. 43 666 паспортів громадян України для виїзду за кордон. І також у звітному періоді вклеєно 12 536 фотокарток до паспорта громадянина України, зразка 1994 року», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС у Чернігівській області.

Жителі області продовжують звертатися із заявами на отримання закордонних документів.

«Видано 190 дозволів для виїзду за громадянами України за кордон на постійне місце проживання, що значно перевищує показники 2022 року», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС у Чернігівській області.

Проте перетинали кордон не лише легально. Минулого року виявлено 39 нелегальних мігрантів. Прийнято 38 рішень про примусове повернення. На відміну від втікачів, на Чернігівщині іноземці продовжують отримувати українське громадянство.

«Упродовж 2023 року прийнято 332 рішення з питань набуття громадянства», — Ксенія Лук’янець, начальник УДМС у Чернігівській області.

Нині отримати біометричні документи можна не лише в Україні, але й за кордоном: у Польщі, Німеччині, Іспанії, Італії, Чехії, Словаччині та Туреччині.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button