Суспільство (відео)

Скандал у Сновську: депутати провалили голосування за призначення першого заступника мера (Відео)

«За моєю спиною зараз знаходиться приміщення Сновської міської ради – апарат місцевого самоврядування, новини про діяльність якого останнім часом надзвичайно активно увірвались як в інформпростір Чернігівщини, так і України загалом. Причини, на жаль, негативні: корупційні схеми, оборудки із закупівлею авто на ЗСУ, а також небажання місцевої влади чути населення. 17 травня 2024 року у Сновській міській раді заплановане засідання сесії»,- Таліна Тарасенко – журналістка.

До початку засідання свою участь у сесії підтверджують 16 із 24 депутатів, на цей факт варто звернути увагу. Також важливим є те, що, за словами сновського міського голови, відсутність декого з народних обранців на черговому засіданні сесії пов’язана з буцімто поважними причинами.  

«Відсутні: Авдієвська Наталія Володимирівна – відрядження, Васянович Денис Анатолійович – по роботі, я так розумію; Гордюк Володимир Григорович – захищає нас; Матвієнко В’ячеслав Іванович – лікарняний; Мундрус Ірина Миколаївна – відпустка; Терещенко Андрій Миколайович – відрядження; Шуляк Ігор Сергійович – також нас захищає»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Звісно, до депутатів, які наразі проходять службу в лавах ЗСУ або ж перебувають на лікарняних, жодних питань ми не маємо. Непорозуміння викликають «відрядження», адже, за словами деяких працівників Сновської міськради, Наталія Авдієвська, яка буцімто у відрядженні, станом на 17 травня перебуває в місті, більше того, зранку була на роботі. Утім, до цієї теми ми повернемося дещо пізніше.

Зараз пропонуємо сфокусуватися на порядку денному, якщо конкретно, то на одному з найбільш конфліктних і наболілих для громади питань – на призначенні першого заступника сновського міського голови.

Нагадаємо, взимку 2024 року у Сновську розгорівся скандал – жителі громади вимагали відставки місцевої влади. Скандал у Сновську виник після того, як міська рада організувала збір готівкою серед працівників бюджетної сфери на придбання автомобіля для ЗСУ. Працівники міської ради з’ясували, що автомобіль для воїнів купили за 4 500 доларів, а людям заявили про купівлю за 5 500 доларів. Після цього громаді увірвався терпець. Жителі звинувачують міського голову Олександра Медведьова та керівництво ради в розкраданні коштів, ігноруванні проблем і невиконанні своїх функцій.

Наразі полум’я політичного скандалу в Сновську дещо вщухло. Активісти, які вимагали відсторонення Медведьова, наразі змінили вимоги, акцентуючи на тому, що, зважаючи на останні події, хотіли б бачити Марію Єфименко, котра й викрила оборудку місцевої влади з автомобілем, на місці першого заступника сновського міського голови. Громада ініціювала розгляд цього рішення, спираючись на те, що в наявних умовах для них надзвичайно важливо мати в міськраді представника, якому місцеве населення довіряє, адже з огляду на останні події, нинішні представники влади довіру виборців втратили. Олександр Медведьов це прохання почув і під час чергової сесії ініціював розгляд цього проєкту рішення.

«Я виношу на розгляд сесії питання про призначення першим заступником Марії В’ячеславівни Єфименко. Хочу сказати, що на теперішній час знайдено порозуміння в роботі, а надалі ми плануємо плідно співпрацювати»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській облраді тепер на двох депутатів менше

Та зважаючи на подальший розвиток подій, схоже, що працювати плідно у Сновській громаді готові далеко не всі. Та про все по черзі. Отже, спершу до депутатів звернулася претендентка на вакантну посаду першого заступника Сновського міського голови – Марія Єфименко.

«Загалом я націлена активно залучати інвесторів та міжнародні фонди задля реалізації проєктів, аби залучити якомога більше ресурсів на розвиток громади. Я готова брати на себе відповідальність, тому дякую всім, хто мене підтримує»,- Марія Єфименко – керівник сектора з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

А після спічу Марії Єфименко головуючий надає депутатам можливість поставити їй запитання, які їх цікавлять. Коли Марія Єфименко відповідала на запитання від депутатів, розпочалася повітряна тривога. Засідання сесії Сновської міськради, з огляду на безпекову ситуацію, вирішують продовжити в укритті. Водночас в укритті продовжується і полеміка між депутатами.

«Увесь час мусоляться якісь недостойні події, що нібито відбуваються в нашій Сновській міській раді, розносяться по всій Україні – це ваша ініціатива. Я говорю про ті самі меблі та й ще про багато таких речей. Ви розумієте, що таким чином ви шкодите не особисто мерові, ви шкодите цілій громаді»,- Наталія Добненко – депутат Сновської міської ради.

Це твердження депутатки Сновської міськради Наталії Добненко, до речі, дещо схоже на маніпуляцію, адже не дуже зрозуміло, яким чином правдиве висвітлення подій та інформування місцевих мешканців про те, що відбувається всередині керівного апарату, здатне негативно вплинути на імідж громади, адже фактично це висвітлює діяльність керівного апарату.

Та на цьому цікаві протиріччя не припиняються: зверніть увагу на подальший діалог.

«Наша громада стоїть на місці, коли інші громади розвиваються, а ми стоїмо на місці. – Чого ми стоїмо на місці? Куди вам іти, якщо ви не бачите нічого? Ви не бачите скільки інвестицій – мільйони».

Цікаво, що вже буквально за кілька хвилин представниця громади, до якої залучені «мільйонні інвестиції», яких чомусь ніхто не помічає, говоритиме про те, що наразі надзвичайно гостро стоїть питання про закриття низки комунальних закладів громади.

«Куди ми рухаємось? Тому що з того, що я начиталася, ми з вами сидимо на міні уповільненої дії, адже ми прокинемося, у нас залишиться одна школа і то не зрозуміло якого ступеня»,- Наталія Добненко – депутат Сновської міської ради.

Тож після тривалих баталій і словесних перепалок депутати переходять до голосування за проєкт рішення про призначення Марії Єфименко на посаду першого заступника Сновського міського голови.

«12 – «за», 1 – «утримався», 4 – «проти» – рішення не прийнято»,- Олександр Медведьов – сновський міський голов.

Як ви зрозуміли, голосування депутати провалили – рішення не прийняте, а це означає, що Марія Єфименко на посаду першого заступника сновського міського голови не призначена. Вакантна посада у Сновській міськраді залишається без працівника.

«Питання першого заступника. Вдруге я його виношу на розгляд сесії, вважаю, що не є це добре, що сьогодні ми не прийняли це рішення»,- Олександр Медведьов – сновський міський голов.

Отже, з призначенням все зрозуміло – депутати голосування провалили. Зважаючи на всі наявні факти, можна зробити висновок, що представники місцевого самоврядування просто не хочуть бачити в керівній структурі громади людину, яка безпосередньо близька з місцевими жителями та знає про їхні проблеми й запити, а також готова говорити правду та виявляти корупційні схеми.

Тепер пропонуємо повернутися до теми, яку ми анонсували на початку цього матеріалу, а саме – відсутність кількох народних обранців під час засідання сесії. Нагадаємо, прямий обов’язок депутатів – відвідувати ці засідання.

«Депутати мені не підпорядковуються. Навіть якщо вони не на лікарняному, а мають якісь особисті проблеми, я не маю права залучити їх на сесію.

Депутат – це обраний народом чи чоловік, чи жінка, і він сам вибирає, може прийти чи не може. 

Я, на жаль, їх сюди силою затягнути не можу»,- Олександр Медведьов – сновський міський голов.

А тепер щодо «поважних причин» не відвідувати сесію, а отже, фактично не виконувати свого прямого обов’язку перед виборцями. Ці самі «поважні причини» існують тільки на словах – жодних документальних підтверджень цього немає. 

«Так, дійсно, депутатів нема з поважних причин. – Але підтвердження цих причин у вас немає жодного? Тобто, це лише… – Ну, немає. Я знаю, що Батюк на лікарняному – 100%, що відрядження, до Польщі їде секретар – це 100%… – Вона вже в дорозі чи ще тут? – Вона… Ну я зараз не можу сказати»,- Олександр Медведьов – сновський міський голов.

Найбільше запитань породжує відсутність на сесії секретаря Сновської міськради Наталії Авдієвської. За словами працівників міськради відомо, що наразі жінка перебуває в місті, більше того, зранку була на роботі, а її анонсоване відрядження починається 18 травня. Оскільки мер надати відповідь на це запитання нам не зміг, команда «ЧЕЛАЙН» сформує офіційні запити до Сновської міськради, аби отримати точну інформацію стосовно цього.

Як бачимо, наявний конфлікт у Сновську вже тривалий час не вщухає. Ми спостерігаємо за цією ситуацією та інформуватимемо вас про подальший перебіг подій. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button