Суспільство (відео)

«Стоп» пляжний сезон: невдовзі по всіх водних об’єктах діятиме «заборона» на купання (Відео)

«До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається», «Ілля воду остудив»: День пророка Іллі, 2 серпня, – це, за народними прикметами, час, коли варто «зав’язувати» з купанням. Вважається, що з цього дня вода стає холоднішою і малопридатною для купання.

«Кажуть, вибачте, «Ілля у воду напісяв». Уже не можна. І хвіст виросте».

Чернігівці про прикмету знають і дехто все-таки ставиться до неї з пересторогою.

«Я вважаю, щось є… Щось змінюється в природі й у воді… Не така вода стає».

«Я вірю в те, що вода вже брудна, що ночі холодні, тому не можна купатися. – І не купаєтесь? – Ну практично так».

Проте більшість любителів водних процедур – чи то Іллі день, чи ні, – а відмовлятися від пляжу в теплу пору року не готова.

«Ми не віримо в такі забобони. Треба користуватися літом, коли є можливість, коли тепло, купатися».

«Не віримо і купаємося. Це з народної мудрості щось таке. Може, це страшилка для дітей».

«Такі раніше забобони були в моїй молодості, а зараз нічого не можу сказати. – Вірите? – Я не вірю. – Продовжуєте купатися? – Ну, звісно. Якщо буде тепло, то чому б і ні?»

«Ні, не вірю. Якщо є можливість, то буду продовжувати купатися».

«Ні, не вірю. Я вже не перший рік у серпні купаюсь – нормально все».

Більше того, церква, яка найбільше і згадує День пророка Іллі, заборону купатися не пов’язує з якимось об’єктивними причинами. Просто народна прикмета, яка, з погляду релігії, не відповідає дійсності.

«Воно дійсності не відповідає, але ж воно народом тримається. Буває, що цих прикмет і дотримуються. Але буває, що з тих обставин, коли тепло»,- Отець Володимир, священнослужитель Катерининської церкви.

Переконує в безпечності купання в серпні і статистика «надзвичайників». Значно більші «втрати» на воді в перші два місяці літа.

«Якщо минулий рік, то припадало все здебільшого на червень. Серпень минулого року. Три людини. 2018 рік – шестеро»,- Євген Дубина, речник управління ДСНС у Чернігівській області.

Основними причинами, що люди тонуть, є порушення правил безпеки під час риболовлі та купання в необладнаних місцях, і аж ніяк не «купання після Іллі».

«За купальний сезон цього року у водоймах області потонуло 26 осіб. Найбільше в червні – 16 чоловік потонули. Найбільше Ріпкинський район – п’ятеро, Чернігівський і Прилуцький райони – по три людини. Новгород-Сіверський, місто Чернігів і Коропський – по дві людини. Ще по одному випадку Варвинський, Менський, Куликівський, Борзнянський та Ічнянський райони»,- Євген Дубина, речник управління ДСНС у Чернігівській області.

Загалом чернігівці та гості міста від останнього місяця літа чекають теплої сонячної погоди, і під час цих ясних днів готові радо проводити свій час на водних об’єктах області, попри будь-які забобони.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button