Суспільство (відео)

Створення інклюзивних центрів, робочих місць і соціальних проєктів: як відновлюються громади Чернігівщини (Відео)

Окупація Чернігівської області тривала 42 дні. Життя громад змінилося повністю. Не залишилося фактично жодної громади, яка не постраждала б від окупантів: нищили критичну інфраструктуру, цивільні будівлі, люди були змушені власноруч зупиняти російські танки. Зараз потроху громади оговтуються і шукають способи, аби життя продовжувалось.

«Не летять ракети, місто ожило, все одно до нас починають, точніше, продовжують приїжджати ВПО. На сьогодні ми маємо 2100 внутрішньо переміщених осіб. Тому увага міської влади, звісно, прикута до цієї категорії населення, тому що людям треба облаштуватись у нашому місті, влаштуватися на роботу», — Ірина Грозенко, заступник ніжинського міського голови.

«У нас немає значних руйнувань унаслідок воєнних дій. У нас постраждав наш населений пункт – це Макошино, через який ішла значна кількість російської техніки рф», — Геннадій Примаков, голова Менської ТГ.

«У нас громада, яка постраждала внаслідок обстрілів, і сьогодні є населення, над відбудовою житла якого працюємо. За період 2022 – 2023 року ми залучили понад 30 млн грн у громаду. Це переважно маленькі або середнього розміру проєкти, бо саме проєктна діяльність нам допомогла поділитися з багатьма донорами, з багатьма міжнародними партнерами», — Юлія Постернак, голова Куликівської ТГ.

Наразі в усіх громадах області найбільшою проблемою є безпекова ситуація, оскільки підступність ворога і надалі завдає значних руйнувань та забирає життя цивільних. Тому пріоритетним для всіх громад є створення укриттів. Окрім цього, реалізуються й інші соціально важливі проєкти.

«У нас є напрацювання у сфері соціальних послуг. Це особливо робота з сім’ями, які мають дітей, це тренінг з вчителями, це освітні будуть напрями, а ще напрями, які стосуються водопостачання», — Юлія Постернак, голова Куликівської ТГ.

«У нашому місті в межах одного з європейських проєктів ми відкриваємо швейне підприємство, на якому – це обов’язкова умова гранту – працюватимуть внутрішньо переміщені особи», — Ірина Грозенко, заступник ніжинського міського голови.

«Нам вдалося відкрити інклюзивний центр для дітей із вадами. Ми єдині на північній частині Чернігівщини, хто має такий центр. Раніше ми обслуговували діток тільки зі своєї громади. Зараз це діти з суміжних громад», — Геннадій Примаков, голова Менської ТГ.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button