Суспільство (відео)

У Чернігові обговорили створення мережі академічних ліцеїв (Відео)

Із 2027 року в Україні планують запровадити 12-річну систему освіти, в межах якої три роки навчання після 9 класу, тобто з 10 по 12 включно, будуть із профільним спрямуванням. Про реформу профільної середньої освіти та особливості її впровадження в Чернігівській області йшлося під час тематичних громадських обговорень 31 травня 2024 року.

«Це продовження реформи нової української школи, про яку ви, мабуть, уже знаєте, яка розпочалася достатньо давно, і вже сьомий рік поспіль оновлюється зміст освіти в школі – один клас за іншим»,- Дмитро Завгородній – заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Запровадження профільної середньої освіти з 10 по 12 клас заплановане за двома спрямуваннями: академічним і професійним. У випадку, якщо дитина обирає перший варіант, тобто академічний, її навчання базуватиметься на поглибленому вивченні низки предметів і курсів, які вона вибиратиме самостійно, залежно від власних здібностей і вподобань. І, власне кажучи, саме таким чином відбуватиметься підготовка до здобуття вищої освіти. Якщо ж йдеться про професійне спрямування, то навчальний процес відбуватиметься з акцентом на порівняно швидке здобуття професії.

«Ми вважаємо, що в старшій школі дитина вже має мати власний вибір. Це буде починатися з вибору власного профілю.

У межах цього профілю будуть обов’язкові дисципліни. Як обов’язкові для всіх, незалежно від того, який профіль вибере дитина, так і поглиблене вивчення профілю»,- Дмитро Завгородній – заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розказали, якої погоди чекати чернігівцям на вихідних

За словами начальника управління освіти та науки Чернігівської ОДА Юрія Музики, впровадження та розвиток на території Чернігівської області реформи профільної середньої освіти – справа не з легких, чимало клопотів завдає специфіка регіону: віддаленість населених пунктів один від одного, сусідство з ворогом, знищена інфраструктура та дороги, що спричиняє складнощі із підвезенням дітей. Утім, попри це, впровадження реформи триває.

«Ситуація дійсно складна, проте комунікація з громадами відбувається, а органи місцевого самоврядування йдуть на те, щоб знайти вирішення цієї проблеми.

Спільно з органами місцевого самоврядування ми наразі шукаємо варіанти, щоб зробити один академічний ліцей для кількох громад»,- Юрій Музика – начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

«Роботу над трансформацією освітньої мережі ми почали ще тоді, коли була створена Менська територіальна громада.

Коли ми почали працювати в межах організації оптимальної мережі, то було напрацьовано механізм, за яким у нашій громаді залишається один ліцей і чотири гімназії»,- Юрій Стальниченко – секретар Менської міської ради.

Заплановано, що протягом 2023–2024 рр. триватиме підготовчий етап до впровадження реформи, а вже в 2025–2026 рр. розпочнеться пілотування в окремих закладах освіти. Фінальний етап впровадження реформи профільної середньої освіти запланований на 2029–2033 рр.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button