Суспільство (відео)

У Носівці в музеї при гімназії зберігаються історичні експонати скіфської культури (Відео)

На території Носівської гімназії №3 розташований унікальний музей із пам’ятками скіфської культури. Цей музей був створений за ініціативи колишнього директора школи й історика за фахом Олександра Хоменка.

«Захопилися цією ідеєю створення шкільного музею учні, вчителі, батьки, які зносили певні експонати. А потім були залучені художники, своїми силами тривало оформлення цього музею», — директор Носівської гімназії №3 Надія Хоменко.

Музей розташований у трьох невеликих кімнатах, у яких зібрані експозиції з історії України періоду Середньовіччя, новітньої історії, історії Носівщини, а також експонати з народознавства. Проте найдавніші експонати, за оцінкою фахівців, створені ще до нашої ери.

«У 1970-1973 роках будувався місцевий завод «Побідит». І ось на глибині 1,40 м було знайдено глечик, виготовлений без гончарного круга. За оцінкою фахівців, це ІІІ тис. до н.е. Там було знайдено жіноче кольє, виготовлене з бронзи, це є ознакою Бронзового періоду. Там були знайдені кільця, які ми передали в музей місцевий. За оцінками фахівців, там розташовувалася стоянка скіфських людей.», — директор Носівської гімназії №3 Надія Хоменко.

В історично-краєзнавчому музеї при Носівській гімназії №3 нараховується приблизно дві тисячі експонатів. Куточок із селянським одягом, предметами побуту розказує про давнє життя українців, проте не менш цікавою є історія і самої гімназії, висвітлена в одній із кімнат музею.

«У 1895 році за заявою козацьких старшин на кошти місцевого мецената пана Шаули було збудовано оце приміщення, в якому ми перебуваємо, і воно діяло, як учительська второкласна школа. Тут навчалися переважно діти козацьких старшин», — директор Носівської гімназії №3 Надія Хоменко.

Під час Другої світової війни приміщення гімназії було спалене. Відбудова почалась у 60-х роках минулого століття. На сьогодні гімназія, окрім навчального процесу, творить свою історію, поповнюючи експонати музею історіями про своїх випускників і долучається до волонтерства.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button