Суспільство (відео)

В аутентичних українських строях вулицями Чернігова – історія дівчат, які закохують у народні традиції (Відео)

Знайомтеся, цих дівчат звати Уляна та Крістіна. В буденному житті вони – студентки філологічного факультету одного з чернігівських вишів, кращі подружки та заклопотані щоденними турботами жительки Чернігова. Утім, сьогодні вони ніби зійшли зі сторінок етнологічного підручника або ж стали частиною акторського складу історичного фільму. Вся справа в тому, що вже кілька років Уляна займається колекціонуванням аутентичного українського одягу, а разом із Крістіною вони одягають традиційний стрій і йдуть прогулюватись містом, аби закохати в красу наших традицій кожного перехожого.

«Я захоплююся етнографією, а почалося це все з мого захоплення фольклором, це наші народні пісні, повір’я, казки. Це мене дуже сильно втягнуло і переросло в одяг. Я почала колекціонувати старовинний автентичний одяг, і це просто розкрило мою душу, мої крила, і я залюбилася в це», — Уляна Оленська

Закохалася в українські традиції сама і найкращу подругу також закохала. Крістіна до знайомства з Уляною етнографією не захоплювалася, про те, аби приміряти аутентичний Чернігівський стрій, і мріяти не могла. Утім, зараз красується перед нами в традиційному вбранні нашого регіону з віковою історією. Створенням образів для нашої зустрічі, та й загалом для фотосесій і виходів у світ займається саме Уляна.

«Уляна більше підбирає, як пасує сорочка до, наприклад, спідниці чи сарафана, в якому ми сьогодні є, тому вона просто модельєр у цьому сенсі», — Крістіна Чорна.

Загалом же в Уляниній колекції традиційного українського одягу – понад 19 вишитих сорочок із п’яти областей України: це Чернігівщина, Полтавщина, Київщина, Житомирщина і Черкащина. Серед іншого – крайки, сарафани, плахти, прикраси та чимало різних народних цікавинок. Аби зібрати таке цінне надбання, дівчині знадобилося кілька років.

«Знаходити такий одяг дуже важко, тому що люди дуже знецінюють його – рвуть на ганчірки, просто викидають у смітник, оскільки не розуміють цієї цінності, цієї краси, що треба зберігати для наступних поколінь, аби показати, що таке український рід. Тому що одна сорочка – це історія не однієї родини, а цілої нації», — Уляна Оленська.

Закохати в історію та культуру рідної країни, попри роки нав’язаної пропаганди та шароварщини, що вкоренилася в наших містах і головах, – це те основне завдання, яке перед собою ставлять дівчата. А що здатне зацікавити більше, ніж власний яскравий приклад? Адже коли на вулиці бачиш чарівну сучасницю, одягнену в пишний український традиційний стрій, мимохідь і звернеш увагу.

Дівчата зізнаються, що коли виходять у місто або викладають фотографії та відео в соціальні мережі, збирають чимало прихильних і схвальних коментарів. Це, кажуть вони, перемога, адже тепер ще побільшає людей, котрі знають, який він, справжній Чернігівський стрій, без атласних спідниць і яскравих квітів на сорочках.

«Коли ми фотографувалися, то гуляли біля П’ятницької церкви. Підійшли люди з Бахмута і запитали, чи можемо ми з ними сфотографуватися, адже для них це також частинка їхнього дому, ми погодились і зробили пару світлин», — Крістіна Чорна.

«Ми ходили на Маковія і це взагалі був аншлаг. З нами фотографувалися, окремо нас фотографували. Світлини надсилали в соціальних мережах своїм родичам за кордон, тому це вже така перемога для нас, адже люди і за кордоном бачать нашу культуру, що вона живе, і розуміють, що вона значно давніша, ніж вважають деякі люди», — Уляна Оленська.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button