Суспільство (відео)

Вчитися будемо по-новому: в управлінні освіти пояснили, чого чекати на Чернігівщині (Відео)

Нова українська школа, що стартувала в 2018 році, набирає обертів.

«Оці діти ідуть за новими програмами, за новими стандартами. Новий рівень освіти передбачає нову якість знань. Від теоретичного зазубрювання, яке було раніше. До компетентності. Тобто дитину ми маємо навчити, щоб вона могла застосовувати знання в житті»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Її перші учні, які невдовзі закінчуватимуть третій клас, от-от «відкриватимуть» нову ланку освіти – гімназії. Тому територіальні громади вже готують траєкторію, якою рухатиметься освіта з середньою ланкою – з наступного року, а з ліцеями – через шість років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансформація шкіл у Чернігові: чого чекати учням

«І оці дітки, які за новими стандартами. 5-ті – 9-ті класи. Вони випускаються 2027 року. І за рівнем знань на конкурсній основі їх зараховуватимуть до ліцею старшої профільної школи. Ліцей буде академічний. Скоріше за все, для вступу будуть тести, це ЗНО після 9-го класу. Академічний ліцей – це той заклад, який готуватиме дітей до вступу до вищого навчального закладу. І друга частина – це професійний ліцей. Це щось на кшталт сьогоднішнього професійно-технічного училища»,-  Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Якщо у великих містах нові стандарти не є проблемою, то сільські, селищні ради або невеликі міста області можуть залишитись без своїх ліцеїстів.

«Якщо з початковою школою та гімназією питання вирішується простіше, то вимоги до ліцею сьогодні такі, що він функціонує на території громади, де населення становить не менше як 50 тисяч, і в ліцеї має бути не менше ніж 4 паралелі 10-х класів»,- Тетяна Маханькова, начальник управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області.

Під такі критерії в області підпадають лише міста Чернігів, Ніжин і Прилуки.

«Цих першокласників, які пішли три роки тому, які у 2027-му році закінчать 9-й клас, у нашій сільській місцевості буде орієнтовно 4 тисячі. Сільська місцевість із райцентрами навіть. За кількістю дітей це не більше як десять ліцеїв на всю область»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Якщо умовно поділити на академічні та професійні, то виходить по п’ять ліцеїв одного та другого профілю. І тут Чернігівщина постає не перед освітянською проблемою, а перед демографічною кризою. Навчати, умовно кажучи, тридцятеро дітей в окремому ліцеї ніхто не буде. Навіть очікувані зміни до законодавства вирішать проблему лише для лічених громад області.

«Є підготовлений законопроєкт, який дещо пом’якшує ці норми. І міністр освіти на сьогодні заявив, що має право функціонувати профільна школа в кожній територіальній громаді, що здатна утримувати таку школу»,- Тетяна Маханькова, начальник управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі школи Чернігівщини перевірять: аудитори проінспектували першу школу цього року (Відео)

«Можливо, зменшити. Не 50 тисяч населення, а може, 40 тисяч, може, 30 тисяч. Але в нас і з такою кількістю немає. Демографія така. І дітей стільки немає»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Один із варіантів виходу з ситуації в державі та в області вбачають у створенні обласних ліцеїв.

«Чернігів, Ніжин, Прилуки собі будуть засновувати, в сільській місцевості, можливо, засновуватиме обласна рада»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Уже управлінням освіти сформовано для громадського обговорення попередній, ще не затверджений перелік можливих ліцеїв. Це заклади, що мають відповідну інфраструктуру, яку можна модернізувати. Тобто базами для ліцеїв можуть стати покращені обласні інтернати, технікуми, коледжі тощо. Наприклад, гімназія в Новгород-Сіверському, ліцей-інтернат у Борзні тощо. Під час навчання діти там житимуть.

«І в законі так прописано, що ліцей може мати в своєму складі пансіон, інтернат. Тобто діти можуть проживати»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Європейська практика – шкільний автобус привіз умовно в понеділок зранку та відвіз додому в п’ятницю ввечері. Заклад має їдальню і все інше для комфортного проживання ліцеїстів.

За дітей із різних регіонів області платить відповідна громада або ж держава.

Далі. Окрім всього іншого, наразі відкритим є питання і потреба змін у наданні статусу опорних шкіл, у яких має бути кількість учнів 200+, а таких в області майже немає. Водночас це не змушує засновника шкіл, відповідну громаду, закривати маленькі заклади або філії опорних шкіл у селах. Це виключно рішення сільських, селищних чи міських рад.

«Виключно рішення. Тут втручатися ніхто не може. Вони визначають структуру, вони визначають мережі»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Освітня реформа також стосуватиметься і вчителів. Їм також доведеться вчитися щороку.

«Ми сьогодні навчили третій клас, вже готуємо на четвертий клас, далі – п’ятий, шостий. Паралельно із запровадженням нових стандартів і програм ми перенавчаємо вчителів. І видаємо їм сертифікати»,- Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Тобто вчитель своїми знаннями повинен відповідати новим стандартам. Тому, як і учень, може не скласти свої «вчительські ЗНО» та не стати педагогом нової школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансформація шкіл Чернігова: список «змінених» закладів

Загалом освітні реформи пересічні чернігівці сприймають по-різному.

«Я вважаю, що освіта була нормальною. А оце, що кожен рік приходить новий міністр і хоче під свою дудку грати… От і все».

«Я переживаю саме за те, що не кожна дитина зможе навчатися у вищій школі. Стосовно розділення на молодшу і середню школу, побачимо. Не знаю, виграємо ми від цього чи програємо».

«Мені подобається така реформа. – А чому? – Освіта буде значно вища і кращими будуть спеціалісти. Щоб вступали до інституту не за гроші, як кажуть у нас, «на лапу давали», а вступатимуть за своїми знаннями».

До речі, крім інтелектуальних змін, важливим аспектом стане тема приміщень. Початкова школа може функціонувати в складі гімназії, ліцей буде лише окремо. У виключних випадках може поєднуватися з гімназією, але в жодному разі не з початковою школою. Але ці норми також можуть зазнати законодавчих правок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button