Суспільство (відео)

Як подружжя Русових деколонізувало Короленка в Чернігові та що про це знають містяни (Відео)

«Імені Софії та Олександра Русових замість Короленка. У 2023 році Чернігівську обласну наукову універсальну бібліотеку перейменували на честь подружжя Русових, які були одними зі співзасновників Чернігівської громадської бібліотеки. Відтоді минуло більше року. Та чи знають про перейменування чернігівці ? Та що найважливіше: що їм відомо про подружжя Русових ? Про це ми дізнаємось у цьому матеріалі»,- Таліна Тарасенко – журналістка. 

Подружжя Русових – визначні постаті в історії Чернігова та України. При виборі нової назви для головної бібліотеки Чернігівщини їх кандидатура була основною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піротехніки вилучили на території Чернігівщини 9 боєприпасів (Фото)

«Ми говоримо не просто про обласну бібліотеку, ми говоримо про головну бібліотеку Чернігівщини, а це означає, що на чию честь вона буде названа, те ми і символізуємо, такою і виглядає саме Чернігівщина, її культура. 

Софія Русова – наша землячка, вона з Олешні, на Ріпкинщині. 

Софія Русова є одним із Державних діячів, які під час української революції 1917-1921 років, якраз зробили надзвичайно вагомий внесок у відновлення та створення Української держави в 1917 році. Вона була членом центральної ради, від самого початку, в березні 1917 року і до 29 квітня 1918 року. Іншими словами, вона не лише голосувала, а зробила великий внесок в те, що 20 листопада 1917 року була проголошена Українська народна республіка»,- Сергій Бутко — представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області. 

Олександр Олександрович Русов – відомий земський статистик, науковець і громадсько-політичний діяч, все своє життя присвятили піднесенню освітнього рівня українського народу, приділяючи значну увагу не лише освітнім закладам, а й бібліотечній справі.

«Її чоловік, до речі киянин, Олександр Русов дуже багато зробив саме для розвитку бібліотеки.

Він видатний, без перебільшень, статист, економіст, фольклорист і етнограф. Для Чернігівщини що він зробив ? Він один із засновників земської статистики. Переводимо на нормальну мову – фактично вся Чернігівська статистика ґрунтується на тому, що її чоловік зробив.

Для нас велика честь і величезна перемога те, що головна бібліотека Чернігівщини названа на честь цих видатних людей – Софії та Олександра Русових»,- Сергій Бутко — представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button