Суспільство (відео)

Як у Чернігові відновлюють пошкоджені війною бібліотеки (Відео)

У Чернігові відбудеться брифінг, присвячений стану відновлення пошкоджених бібліотек: Чернігівської обласної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових і Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.За час повномасштабного вторгнення в області було пошкоджено 76 закладів культури, ця цифра не є сталою, тому що на сьогодні закритий доступ до багатьох прикордонних районів, які знаходяться під обстрілами.

Діяльність Департаменту культури і туризму була спрямована на пошук благодійних фондів і власне меценатів, які б профінансували стабілізаційні і рятівні роботи закладів. На сьогодні вжеукладено два меморандуми між Світовим фондом пам’яток і Обласною державною адміністрацією стосовно відновлення Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

«За результатами меморандуму проведено стабілізаційні роботи, зокрема було накрито дах спеціальною плівкою, щоб не відбувалося руйнування внаслідок негативних природних факторів. Тобто, щоб забезпечити збереження того, що залишилось. В рамках другого меморандуму виписано було уже збереження і відновлення несучих стін конструкції і встановлення постійного даху», — Людмила Замай, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Станом на сьогодні відновлено несучу стіну, пошкоджену зі сторони стадіону.

«Там запропонована була така цікавинка, як влаштування у цій несучій стіні, яка зараз відновлюється, влаштування замість віконних пройомів – влаштування дверей, і можливість потім буде виходу зі двору, і влаштування там такого культурного простору», — Людмила Замай, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Всі будівельні роботи проходять зі збереженням автентичних елементів, креслень і побажань істориків, краєзнавців та використанням історичних матеріалів. Відновити історичну будівлю планують до осені.

«Ми вирішили, що цей фрагмент, який нам доведеться відновити, але з історичної цегли, тому що всі будівельні матеріали, які можна було руками розібрати і скласти для того, щоб повторно використати, вони так і будуть зроблені. Тобто цей фрагмент відновлений в історичній цеглі, але з маркуванням, і кольором, і формами, що це є по суті новобуд», — Катерина Гончарова, спеціалістка з кризових питань спадщини в Україні (Світовий фонд пам’яток).

Чернігівська обласна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових зазнала значних пошкоджень: руйнування даху, вікон та інтер’єру.

«Ще минулого року, коли в нас не було можливостей, ми зекономили гроші. І в рамках виділених бюджетних коштів, ми використали більше 300 тис. на поновлення вікон, яких у нас там аж 18 вибитих було повністю розбиті. І з них ми за ці кошти змогли поставити 12 вікон, решта – шукали звичайно залучення поза бюджетом фінансування», — Людмила Замай, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Відновити Чернігівську обласну наукову бібліотеку зголосився Український аграрний холдинг. На сьогодні роботи по відновленню майже повністю закінчені.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button