Суспільство (відео)

Як відчуття впливають на мовлення: логопед про методи, що допомагають дитині розговоритися (Відео)

Активізувати мовлення можна, впливаючи на різні центри відчуттів. У цьому запевняє логопед Світлана Дурда. Вона розповіла, що одним із методів є використання сенсорних коробок. Його запровадила російська логопед Маріанна Линська. Наповнювач може бути різний. Таким чином вдається розвивати мовлення через нюх, слух, зір, тактильні відчуття. Коробка може містити стружку, корки, пісок для тераріумів, крупу, камінці дрібні та великі, а також ще багато всього різного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Про мовленнєві вади у дітей і професію логопеда розповіла Олена Білюба та дала поради батькам

«І коли до нас приходять малята, то в цих коробках вони вишукують якісь предмети. Можна відшукати і назвати цей предмет. Вони розвивають дрібну моторику пальчиків. Оця стружка дуже гарно пахне деревом таким. І це теж активізує центри, бо потрапити через ніс до мозку – найближчий шлях», — Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

Ще одну методику для запуску мовлення логопед перейняла на одному з професійних навчань. У центрі її використовують вже п’ять років. На перший погляд, це звичайне плювання корками. Однак якщо все робити правильно, то така дія дає неабиякий результат.

«Коли погано розроблені мязи губ, щік, ми можемо стати одне навпроти одного і вони плюють у мене, я плюю в них. І їм дуже весело, плюс дуже гарно працюють мязи. Спершу діти просто відкривають рота і випадає, а коли вже розробили мязи губ і щік, то ми так стріляємо корками», — Світлана Дарда, логопед, засновниця інклюзивно-розвивального мовного центру «Krock».

Та це лише невелика частина методів, що допомагають «поставити» мовлення дитини. Загалом, якщо говорити про найчастіші причини звернення батьків до логопеда, то це те, що дитина не реагує на своє ім´я, дуже активна або, навпаки, пасивна, не грається з батьками, хоче бути сама. Іноді надмірну самостійність вважають здобутком, але і тут треба звернути увагу, чи не потрібна дитині допомога дорослого.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button