Суспільство (відео)

«Ялівщина»: що чекає у майбутньому регіональний ландшафтний парк (Відео)

 «Ялівщина» – природна окраса Чернігова, улюблене місце для відпочинку жителів і гостей міста. Тож не дивно, що питанню охорони та розвитку регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» приділяють чималу увагу. Про збереження й охорону території, можливі напрями розвитку та плани на найближче майбутнє РЛП говорили під час брифінгу в Чернігівській ОВА.   

«Сьогодні ми активно співпрацюємо з Чернігівською міськрадою щодо питань розвитку «Ялівщини» та щодо земельних питань. Протягом другого кварталу поточного року відбулися два засідання науково-технічної ради КП РЛП «Ялівщина», на яких було розглянуто проєкт організації території РЛП «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів. Цей проєкт передбачає і зонування парку», — Віталіна Синіговець – начальник відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА.

Рішення з приводу затвердження розробленого проєкту ухвалюватимуть депутати Чернігівської облради під час чергової сесії. Поза тим, до кінця 2023 року на території парку «Ялівщина планують провести роботи щодо видалення 128 сухостійних та аварійних дерев. Окреме питання — інвентаризація земель парку, адже до його складу входять землі міської громади, що потребують належного утримання й обслуговування.

«Всі ви знаєте, що до складу парку входять землі комунальної власності міської ради, на яких розміщені: частина дороги, кладовище, частина річки Стрижень із гідротехнічними спорудами. Всі ці території увійшли в межі регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», але зазначені мною території потребують належного утримання й обслуговування спеціалізованими установами, «Ялівщина» не є такою спеціалізованою установою і, з огляду на зазначене, заклад звернувся до ЧМР із прохання не передавати йому ці землі, а також землі водного фонду. Адже відповідно до статті 59 Земельного кодексу, землі водного кодексу можуть передаватися в користування державним водогосподарським організаціям», — Віталіна Синіговець – начальник відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА.

Наразі РЛП «Ялівщина» активно працює над концепцією розвитку парку. Усіх охочих долучитися до відновлення та удосконалення окраси міста закликають надавати свої пропозиції на адресу Департаменту екології та природних ресурсів ОВА.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько 

Ще статті по темі

Back to top button