Коронавірус

Чернігівщина отримала другу партію векторної вакцини від COVID-19 Janssen

У межах міжнародної ініціативи COVAX Чернігівщина отримала другу партію векторної вакцини від COVID-19 Janssen (Jcovden) у кількості тисяча доз. Наразі даним препаратом, як повідомила головна координаторка з вакцинальної кампанії в області Романа Сопотницька, щеплено понад сотню жителів Чернігівщини — 17 осіб першою дозою та 121 – бустерною.

Janssen – це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson&Johnson. Має торговельну назву Jcovden. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2. Вакцина призначена для людей віком від 18 років.

В Україні для первинного курсу вакцинації вводять одну дозу. Крім того, відповідно до постанови КМУ від 29 червня 2021 року № 677, препарат Janssen підходить для бустерної вакцинації, якщо попередньо людина була щеплена Coronovac, Comirnaty (Pfizer-BioNTech), Moderna та AstraZeneca. Тобто поєднується з іншими препаратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За останній тиждень 65 жителів Чернігівщини захворіли на коронавірус

Нагадуємо, що коронавірус нікуди не зник. Усі люди, старші 18 років, які отримали дві дози вакцини, повинні зробити щеплення бустерною дозою. Також людям (особи віком 60+, а також особи 18-59 років із супутніми захворюваннями), які отримали бустерну дозу, дозволено введення другої бустерної дози щонайменше через 4 місяці після першої ревакцинації.

Люди, які до цього часу не отримали жодної дози вакцини від Covid-19, мають пройти базовий курс вакцинації будь-якою доступною вакциною (дві дози – Coronovac чи Comirnaty, одна доза –  Janssen).

Перед вакцинацією не потрібно робити ніяких додаткових обстежень чи оглядів. Реакції після щеплення — це нормально. Можуть бути:

  • почервоніння, біль, набряк чи свербіж у місці ін’єкції;
  • лихоманка чи озноб;
  • головний біль;
  • біль у м’язах, суглобах;
  • загальна слабкість.

Пам’ятайте, що вакцинація — це єдиний засіб не допустити погіршення епідемічної ситуації. 

На період воєнного стану українці можуть отримати безоплатні медичні консультації від національного контакт-центру Міністерства охорони здоров’я. Щоб отримати онлайн-допомогу від фахівців різних спеціальностей чи відповіді на актуальні питання у сфері охорони здоров’я, потрібно звернутися за номером 0-800-60-20-19.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Back to top button