КоронавірусСуспільство

Чернігівці, які зробили щеплення від COVID-19, поділилися думками про вакцинацію

Уже понад два тижні на Чернігівщині триває процес вакцинації від коронавірусної хвороби. Нагадаємо: протягом першого етапу щеплення в Україні під вакцинацію підлягають, зокрема, медики, які працюють із хворими на COVID-19, співробітники екстреної медичної допомоги, працівники лабораторних центрів, що мають справу з матеріалами, спрямованих від ковідних пацієнтів.

6 березня вакцинацію проводили на базі КНП «Чернігівський районний центр ПМСД». За словами заступниці генерального директора закладу Оксани Логвинчук, цього дня вакцинували співробітників КНП «Чернігівська центральна районна лікарня» та публічних осіб, що виявили бажання прищепитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проводиться вакцинація від COVID-19 на Чернігівщині

«У лікарні розташоване ковідне відділення і вона, відповідно, має пакет від НСЗУ на лікування таких пацієнтів. Загалом передбачається, що сьогодні вакцинують близько 30 осіб, 20 із яких – медики цієї лікарні. В нашому закладі з цією метою облаштоване спеціальне приміщення, тимчасовий кабінет щеплення – маніпуляцій ний кабінет, у якому дотримуються всіх вимог інфекційного контролю та є необхідні медикаменти для надання невідкладної медичної допомоги. Проводитимуть вакцинацію медики, які пройшли навчання з приводу поводження з вакциною AstraZeneca (CoviShield). Перед тим, як людину буде вакциновано, її оглядає лікар-терапевт, він знайомиться з анамнезом, з’ясовує варіанти можливих протипоказань, особливо стосовно появи якихось алергічних реакцій, вимірює температуру тіла, відзначає наявні можливі ознаки ГРВІ й ухвалює рішення щодо вакцинації. Крім того, людину знайомлять із можливими тимчасовими реакціями на введення препарату, пояснюють, як діяти у разі їхньої появи. Відтак, хто вакцинується, дає письмову згоду на проведення цієї процедури. Щеплення здійснюється виключно згідно з правилами, що затверджені МОЗ, особливо в сенсі подальшого спостереження у сімейного лікаря. До цього людина підписує інформовану згоду на проведення вакцинації, пред’являючи паспорт, дані з якого вносять в електронну систему МОЗ», – зазначає Оксана Логвинчук.

Як розповіла одна з медиків КНП «Чернігівський районний центр ПМСД», що проходила вакцинацію, вона вдається до неї виключно добровільно, адже вважає, що тільки вакцина може вберегти її від ймовірного захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже за кілька тижнів у Чернігові очікується стрибок захворюваності на COVID-19

Серед публічних людей, які того дня щепилися від COVID-19, був і речник Чернігівської обласної прокуратури Валерій Литовченко. Він наголошує: «Я не хворів на коронавірусну інфекцію і, звісно, не збираюся. Вважаю, що тільки вакцинація убезпечить мене від неї. Таке рішення ухвалив самостійно, адже бачу, яка загрозлива ситуація із захворюваністю в нашій області. Я знайомий із можливими тимчасовими реакціями на введення вакцини. Упевнений, що будь-які з них можна пережити, адже йдеться про моє життя та здоров’я. Крім того, я сам перебуваю в зоні ризику через своє хронічне захворювання, тому така вакцина саме для мене».

Відома чернігівська журналістка, співробітниця Чернігівської міської ради Наталія Чусь каже: «Я уважно вивчила інформацію про вакцину з відкритих джерел й ухвалила особисте рішення щодо щеплення. До речі, раніше я щепилася від сезонного грипу, додаткове щеплення проходила «Превенар-13», який мені рекомендували лікарі. Жодних реакцій небажаних не було. Я дізналася від тих людей, які щепилися раніше, що реакції не можуть бути загрозливими для життя. А незначне підвищення температури після щеплення є лише ознакою того, що мій імунітет стає потужнішим. У мене все буде гаразд, я в цьому впевнена».

Отже, вакцинація в області триває. Станом на 9 березня 2021 року на Чернігівщині вакциновано 416 її жителів.

Пресслужба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button