Коронавірус

МОЗ зареєструвало вакцину від COVID-19, сьогодні вона прибула в Україну

Учора, 22 лютого 2021 року, Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину від COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування.

Вакцина розроблена Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca. Вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.

Вакцина Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях SerumInstitute (Індія), має локальну (торговельну) назву Covishield.

Oxford/AstraZeneca (Covishield) подали на реєстрацію до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я 15 лютого. В Україні діє закон, що спрощує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 та скорочує її до п’яти днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові зросла кількість хворих на коронавірус

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників.

Україна також уклала додаткові прямі контракти на постачання вакцин від COVID-19, що розроблені за участі компаній AstraZeneca (Британія – Швеція) та NovaVax (США) і виробляються на потужностях SerumInstitute (Індія).

21 лютого 2021 року міністр охорони здоров’я Максим Степанов проконтролював відвантаження першої партії в 500 тис. вакцин AstraZeneca (CoviShield) із заводу-виробника в індійському місті Пуне.

Сьогодні, 23 лютого, до України прибув вантажній літак з вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield). Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на своїй сторінці у Фейсбук.

«Першу партію в пів мільйона доз отримано. Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації», — написав Міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стати у чергу на вакцинацію від коронавірусу можна через додаток “Дія”

Довідково:

Вакцина Oxford/AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців за температури від +2 до +8 С.

COVAX – це глобальна ініціатива, що має на меті пришвидшити розроблення та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити ними країни з низьким і середнім доходом. COVAX постачає в країни тільки ті вакцини, які ВООЗ внесла до реєстру засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button