Коронавірус

Невакциновані педагоги, яких відсторонюють від роботи на Чернігівщині, готові судитися

До списку працівників, які повинні мати обов’язкове щеплення, внесли чиновників та освітян. Тож від сьогодні, 8 листопада, працівників освітніх закладів та органів влади, які відмовляються від вакцинації, відсторонятимуть від роботи.

Винятки – якщо вже є перша доза щеплення, протипоказання чи людина нещодавно перехворіла на COVID-19. Щоб відсторонити невакцинованих від роботи, керівник підприємства чи установи повинен підписати внутрішній наказ.

Вихователь Сновської початкової школи Наталія Луданик звернулась до редакції ЧЕline. Вона розповіла, що тих працівників їхньої школи, які не мають сертифікатів про щеплення, вже попередили, що відсторонятимуть від роботи.

«Ми не надавали інформації про своє здоров’я, бо це медична таємниця. Але в управлінні освіти, сім’ї, молоді та спорту Сновської міської ради нашого директора попередили, що відповідну інформацію маємо надати. Тому ми подали відповідну заяву про небажання розголошувати медичну таємницю та наші персональні данні до управління освіти, нашої лікарні та директору нашого закладу. Але цю інформацію все одно вимагають. Заяву підписали 60 працівників нашого закладу із 86», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Луданик.

За її словами, працівники Сновської початкової школи у відчаї.

«Порушуються наші права – на працю, медичну таємницю. В нашій державі Конституція має найвищу силу, а не постанови Кабінету Міністрів і накази МОЗу. І я зверталася на «гарячу лінію» і отримала відповідь, що в нас вакцинація добровільна», каже пані Наталія.

Вона також розповіла, що колектив не вакцинується через те, що сумнівається у вакцині.

«Для нас це – медичний експеримент, який відбувається. Вакцина на випробувальному терміні. Хай мине час. Це ж не те, що ми проти вакцинації взагалі. У мене діти вакциновані. Я сама вакцинована. Ось останню вакцинацію у 37 років робила – від правцю. У цьому випадку ми просто не довіряємо. Дуже багато побічних ефектів після щеплень. У нас місто маленьке, тож усе на виду. Навіть діагнози людям встановили після вакцинації. Чому про це ніхто нічого нікому не каже? Цього ж ніде не показують. Ми наражати себе на медичні експерименти не хочемо», заявила педагог.

Сьогодні, 8 листопада, колектив Сновської початкової школи ще працював, як і зазвичай.

«Ми працюємо, накази нам ніхто не приносив. Директор відмовився це робити. У нас складається така думка, що це все хочуть зробити руками директора. Він каже: «Я теж права людей не порушуватиму». Але ж тиснуть і тиснуть. Сьогодні директор отримав догану з управління освіти.

У нас майже весь колектив проти такого примусу. Якщо нас відсторонять, будемо до суду звертатися. Адже інформацію, якої від нас вимагають, можна дізнатися тільки через суд. Якщо потрібно, нехай подають на нас до суду.

Консультувалися в юристів. Вони також кажуть, що ніхто не має права перевіряти ці сертифікати. І МОЗ – це взагалі не законодавчий орган. І так само Кабінет Міністрів. Вони видали ці акти, які суперечать Конституції», переконана вихователь Наталія Луданик.

У свою чергу ЧЕline також звернувся по фахову юридичну консультацію з цього приводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 28 працівників Чернігівської ОДА – на межі відсторонення через відсутність щеплення

Чернігівський адвокат Сергій Слєпченко вважає, що на сьогодні працівників Сновської початкової школи попередили про відсторонення від роботи правомірно.

«Є Наказ МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням». Працівники навчальних закладів – у тому переліку. На сьогодні цей наказ є чинним і вступив у дію з моменту його опублікування. Так буде доти, поки він не оскаржений у судовому порядку. Тому є всі підстави для відсторонення від роботи. Хоча Кодекс законів про працю не передбачає такої норми, яка дозволяла б роботодавцю відсторонити від посади саме на цій підставі.

Закон хоч і має вищу юридичну силу, але з плином часу щось повинно змінюватися, адже Кодекс законів про працю у нас 60-х років. Відповідно якісь моменти регулюються наказами Міністерств – у цьому випадку МОЗ із Кабінетом Міністрів України. Адже епідеміологічна ситуація нині така, що спонукає до цих наказів.

Можливо, педагогам варто спробувати звернутися до суду. Можливо, буде сенс визнати неправомірними дії роботодавця стосовно відсторонення від посади, посилаючись на те, що наказ МОЗ не має вищої юридичної сили ніж закон, у цьому випадку – Кодекс законів про працю. Думаю, шанс виграти у людей є. Але судової практики з цього приводу ще немає. Тобто Верховний Суд із цього приводу ще не встиг нічого вирішити. А як він скаже, так і буде. На сьогодні отак», – сказав адвокат Сергій Слєпченко.

У будь-якому разі працівникам Сновської початкової школи варто пошукати справедливості в суді, бо приклади, коли людям через суд вдавалося відстояти свої переконання, в нашій країні непоодинокі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button