Коронавірус

Пункти щеплень проти COVID-19 в медичних закладах: як дізнатись про наявність вакцин та графік роботи

За липень в Україні 11 389 людей захворіли на COVID-19, 2 672 з них пройшли стаціонарне лікування у медзакладі. Наразі в країні зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію. Єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет залишається вакцинація. Особливо вона рекомендована для груп ризику.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для кожного українця. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень при медзакладах. 

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або запитати в операторів контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Чи працюють зараз пункти щеплень у громадських місцях? 

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих для масових щеплень приміщеннях, з безпекових міркувань була зупинена. Мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД, — чинна. Графік роботи пунктів щеплень у медзакладах в областях можна переглянути тут

Виїзди мобільних бригад до віддалених громад та населених пунктів в усіх областях під час профілактичних тижнів та виїзних акцій також проводять центри контролю та профілактики хвороб (далі — ЦКПХ). Дізнатись графік виїздів можна, зателефонувавши до ЦКПХ у своїй області або стежити за графіком виїздів у соціальних мережах центрів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зростає кількість захворілих на короновірус

Які вакцини проти COVID-19 доступні в Україні? 

Наразі в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 (вакцина Comirnaty від Pfizer) для дорослих та понад 50 тисяч доз для дітей, вона є у всіх областях. 

Кому рекомендоване щеплення проти COVID-19 у 2024 році?

Оновлені рекомендації НТГЕІ затверджені наказом МОЗ від 5 серпня 2024 року №1380. Вони відповідають останнім світовим рекомендаціям щодо щеплень проти СОVID-19 Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). 

Відтак, схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз — тобто ревакцинація через 6-12 місяців. 

Також для лікарів та пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) — це первинна вакцинація. Всі наступні щеплення — ревакцинація проти COVID-19

Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити лише людям із груп ризику: 

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання; 
  • вагітним; 
  • людям, старшим за 60 років; 
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу у ревакцинації визначає лікар — враховуючи затверджені МОЗ України рекомендації. Для первинної вакцинації та ревакцинації може бути використана будь-яка з доступних в країні вакцин проти COVID-19. За наявності вибору вакцини рекомендовано надавати перевагу адаптованій під варіант Omicron. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Міністерство охорони здоров’я України

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button