Коронавірус

Розплідник коронавірусу vs стильний тренд: чи варто голити бороду на карантині

Борода вже давно перестала бути ознакою чоловіка у літах. Скоріше, навпаки, бороди нині носять модні й прогресивні представники сильної статі.

Щодня на вулиці можна побачити чоловіків із рослинністю на обличчі різних розмірів і форм, більш-менш доглянутих, із модною щетинкою чи напомадженими вусами або хіпстерськими борідками. Це справа смаку. І якщо через рослинність на обличчі не виникає конфліктів із другою половинкою, то немає жодних перепон до носіння бороди. Проте це тільки в теорії. Бо в житті не завжди все просто. Недоглянута борода, яку чоловік відпускає через лінощі, особливо в теплу пору року може стати причиною різних дерматологічних проблем, позбутися яких буває значно важче, ніж щодня виділяти трішки часу на догляд за своїм обличчям.

«Можуть розвиватися такі захворювання, як імпетиго, фолікуліт, навіть стафілококова інфекція. Тому треба дотримуватися гігієни, правильно доглядати, обробляти всі предмети, які використовуються для гоління, тобто станки й машинки. Треба хоч би двічі на місяць проводити гоління. Кожного дня мити її, розчісувати. Якщо якісь виникають запалення, то обов‘язково звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням», – розповідає дерматолог Аліна Сєрик.

Якщо дотримуватися таких простих рекомендацій, то ймовірність того, що власник бороди стане клієнтом дерматологів зменшується.

Здавалося б, на цьому можна і крапку поставити. Але ж ні… Бо нині у світі пандемія коронавірусу. На жаль, не оминула біда  Україну. Облік хворих у нас, на жаль, уже йде на тисячі. Є купа інформації і про групи ризику, до яких передусім входять люди старшого віку. І час від часу можна почути, що бородані теж неабияк ризикують своїм здоров’ям. Мовляв, під час карантину всім належить носити маски в громадських місцях. Адже саме маска є механічним бар’єром, що захищає нас від потрапляння вірусу в організм. Хоча про доцільність й ефективність масок є купа різних думок. Але наразі заглиблюватися в це не будемо.

Тож, аби маска виконувала свою захисну функцію, вона має щільно прилягати до обличчя. А у бороданів якраз із цим можуть виникати проблеми. Тож і ймовірність інфікування зростає в рази.

В Україні з цього приводу досліджень ніхто не проводив. Натомість закордонні вчені, зокрема американські, з’ясували, що інфекції дійсно простіше потрапити до організму бороданя, ніж до організму поголеного чоловіка. Бо через волосся бороди або довгих вусів захисна маска чи респіратор погано прилягають до обличчя. Між ними утворюються щілини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжинській міськлікарні помер пацієнт від двобічної пневмонії

До речі, деякі власники борід дослухаються до такої інформації. Тому вирішили позбутися рослинності на обличчі.

93269808_249993146188137_1910122761422897152_n

«Я вже не бородатий, дружина наказала поголитися. Загалом воно трохи заважало, коли знімав тимчасово маску, доводилося розчісувати бороду та підправляти вуса. Крім того, зайва рослинність на обличчі так і змушує постійно пригладжувати бороду, коли про щось думаєш чи активно пишеш на роботі. А ще на волоссі можуть жити всілякі коронавіруси – ну їх до біса!», – зазначив редактор відділу пропаганди здорового способу життя Вадим Балінський.

Є й інші думки з цього приводу.

73497912_597803580960697_7811462329261883392_n

«Борода у мене маленька (гени). Вона не заважає. Ніт, не буду голитися(!), хоча дружина давно просить, а часом і вимагає», – каже активіст Олександр Бондарєв.

93883131_524538884924081_7333075514485112832_n

«Усе залежить від довжини бороди і від типу маски. Якщо помірна довжина волосся і стандартна маска, то не заважає. А от в іншому випадку є проблеми. Але ще не думав поголити», – розповів народний депутат України Сергій Гривко.

Ще один чернігівець, історик Анатолій Ярошенко, з яким вдалося поспілкуватися, зізнався, що носінню маски борода не заважає. І це добре.

Хоч як би чоловік ставився до своєї бороди та хоч як би плекав її, в нинішній час головне – убезпечити себе і своїх рідних від підступного вірусу. А задля здоров’я рослинністю на обличчі, якщо вона дійсно заважає, можна й пожертвувати. Тим паче, що після карантину бороду знову можна відростити.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button