Коронавірус

У Чернігові попереджають, що побутові відходи можуть становити «коронавірусну» загрозу

У результаті протиепідемічних заходів, які сьогодні проводять у зв’язку з епідемією коронавірусу, утворюється значна кількість медичних відходів. Вони можуть бути не лише носіями вірусу, а й становити загрозу довкіллю, якщо не дотримуватися правил їх збирання та передачі на знешкодження.

Так, використані маски, рукавички, флакончики від знезаражувальних засобів, спецодяг – усе це в разі недбалого ставлення може стати джерелом зараження інших людей і забруднення довкілля, особливо в період дії карантину. Тому не слід забувати про дотримання правил і норм поводження з побутовими відходами, зокрема з медичними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оперативна інформація щодо захворювання на COVID-19

Для цього слід додержуватися простих рекомендацій:

— вдома тримати окремий сміттєвий пакет для збирання відходів, що можуть бути потенційними носіями вірусів (маски, рукавички, паперові носовички тощо); у разі його заповнення герметично зав’язати та помістити ще в один пакет перед видаленням до сміттєвого баку або спеціальної ємності для збирання таких видів відходів (за наявності);

— у разі перебування поза домівкою, тримати з собою невеличкий пакетик для складання використаних паперових хустинок, масок, який потім удома помістити в загальний пакет для таких відходів;

— не викидати одноразовий посуд, використані засоби захисту та паперові хустини до звичайних сміттєвих урн, аби птахи і тварини не розносили їх довкола.

Аби протистояти розповсюдженню інфекції та не допускати забруднення довкілля, зазначених правил і норм необхідно додержуватися не лише у медичних закладах, а й у повсякденному житті.

Органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, організацій і установ рекомендується встановити поблизу звичайних баків для сміття окремі герметичні ємності, що чітко розрізняються за кольором або маркуванням, для збирання від населення потенційно інфікованих відходів. У подальшому забезпечити знешкодження таких відходів на спеціалізованих підприємствах із дотриманням вимог, визначених вищевказаним наказом МОЗ.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів

Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button