Коронавірус

У корюківського пацієнта №1 чергові аналізи коронавірусної інфекції не показали

Єдиний пацієнт інфекційного відділення Корюківської ЦРЛ, у якого було лабораторно підтверджено коронавірус, готується до виписки.

Два тижні лікування

Молодий корюківчанин потрапив до лікарні з підозрою на коронавірус ще 30 березня. Він повернувся з Польщі і, не заїжджаючи додому, прибув у лікарню. Страждав на сильний кашель, мав незначну температуру.

Аналізи, що були зроблені в чернігівській лабораторії, підтвердили небезпечний діагноз. Тож 21-річного Ярослава поклали в інфекційне відділення Корюківської ЦРЛ.

За тиждень, 6 квітня, пацієнту зробили повторні аналізи. Результат знову був позитивний, тобто організм вірус не поборов. А коли аналізи взяли втретє, 10 квітня, то нарешті отримали негативний результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ролі першого плану змінилися: підтримка та подяка медпрацівникам

Завідувач інфекційного відділення Корюківської ЦРЛ Олексій Булітко розповів, що у понеділок 13 квітня у пацієнта ще раз візьмуть аналізи. Якщо негативний результат підтвердиться, молодого чоловіка випишуть з лікарні. Самопочуття в нього добре.

Після виписки йому доведеться протягом двох тижнів вимірювати температуру, уважно слідкувати за найменшими змінами в самопочутті. Проте, лікар переконаний, що молодий чоловік видужав.

Як почувається медперсонал?

У персоналу інфекційного відділення, який контактував з пацієнтом, ще раз візьмуть аналізи. Якщо все буде добре, напевно, їх відпустять на тиждень перепочити. Бо, починаючи з 30 березня, вони не полишали лікарні, перебували там цілодобово. Їх має замінити друга команда, тобто відбудеться ротація.

Олексій Булітко каже, що на сьогодні його відділення набагато краще забезпечене засобами індивідуального захисту. Лікарня придбала багаторазові костюми, які можна прати, а також пів сотні одноразових. Хороших респіраторів купили 1000 штук.

Мають усі передбачені протоколом лікування пацієнтів зі звичайною пневмонією ліки: антибіотики, внутрівенні та жарознижуючі препарати, засоби від кашлю тощо. Ще коли пацієнт поступав, не всі медикаменти були в наявності, а зараз є.

У відділенні можна одночасно підключити до кисню двох хворих. А незабаром по лінії обласного управління охорони здоров’я надійдуть специфічні ліки – «Плаквеніл».

Специфічні ліки

«Плаквеніл» — препарат, яким понад 30 років лікують малярію, ревматоїдний артрит, червоний вовчок. І раптом він показав ефективність під час лікування хворих на коронавірусну інфекцію. Хоча й має ряд протипоказань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські волонтери передали військовому госпіталю захисні екрани для обличчя

До початку пандемії його вартість була 500-600 гривень за упаковку (60 таблеток). Нині препарат із аптек зник. Повідомлялося, що держава закупить його і централізовано направлятиме по областях. А звідти — по районах.

Головне — не панікувати

Олексій Булітко розповів, що їхньому відділенню надав допомогу Холминський спиртозавод. Доставили 50 л дезінфікуючого розчину, 45 респіраторів, 6 костюмів багаторазового використання і маски.

Медики будуть вдячні за будь-яку допомогу.

Лікар не радить людям піддаватися паніці і купувати без консультації з сімейним лікарем швидкі тести, які з’явилися в аптеках у вільному продажу. Вони можуть виявитися неефективними, бо показують реальні результати через певний період від початку захворювання.

Крім цього, сама людина собі тест зробити не може, треба йти в лікарню. А це означає контактувати з медперсоналом у зачиненому приміщенні — що вже є ризиком. Олексій Булітко закликає людей не наражати себе зайвий раз на небезпеку.

У кого є можливість, бажано працювати на городі, на свіжому повітрі. Хто мешкає в квартирі, теж знаходити можливість подихати свіжим повітрям, уникаючи контактів. І залишатися свідомими, бо вірус швидко не відступить.

Джерело: susidy.city

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button