Коронавірус

Як позначається на організмі перенесений Covid-19

Нині основні зусилля медиків світу спрямовані на те, щоб вилікувати інфікованих Covid-19 та розробити вакцину. Втім, не менш важливим залишається питання про те, як впливає коронавірус на організм людей, які одужали. Бо в світі таких уже мільйони.

Відомо, що навіть сезонний грип може давати ускладнення на різні органи й системи Що ж тоді казати про Covid-19, якого боїться весь світ?

Із цього приводу науковці наразі не готові дати обґрунтовану відповідь. Адже дослідження довгострокових наслідків COVID-19 тільки розпочинаються і можуть тривати близько року. До речі, чернігівські лікарі від коментарів із цього приводу утримуються.

Навіть серед знайомих про перенесену хворобу наважуються розповідати одиниці, що в принципі не дивує, адже реакція навколишніх людей може бути непередбачуваною і навіть загрозливою, як показав досвід Нових Санжар.

Між тим, без імен одні кажуть, що нічого не змінилося, і почуваються нормально, як і до хвороби. Інші ж зазначають, що аби оговтатися, потрібен час. За відсутності уражень внутрішніх органів у багатьох із них спостерігалося загальне ослаблення організму та відсутність фізичних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться життя після ковіду: думки науковців і роздуми

Дослідження іноземних фахівців показали, що, окрім порушення функцій легенів, хвороба може потягнути за собою стенокардію, аритмію, збільшення ризиків серцевого нападу. А ще – позначитися на функціонуванні нирок, нервової системи. Але такі наслідки швидше індивідуальні, ніж масові.

Примітно, що люди, які перехворіли на коронавірус, можуть інфікуватися повторно. І таких прикладів ціла купа. Тож дотримуватися правил індивідуальної безпеки треба всім. Насамперед носити маски, які потрібно міняти через кожні дві години, добре мити руки з милом, щонайменше упродовж 20 секунд, користуватися антисептиком, уникати контактів із людьми з ознаками ГРВІ. І якщо все-таки захворіли, не проявляйте «героїзм» і не ходіть на роботу та не заражайте колег. Краще зверніться по лікарську допомогу і під час хвороби намагайтеся не навантажувати організм, відпочивайте, повноцінно харчуйтеся. Лише за таких обставин підвищуються шанси не отримати якесь ускладнення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button