206 округ

Дайджест баталій по 206-му: хронологія дня волевиявлення

День голосування на 206-му окрузі Чернігівщини розпочався сьогодні, 17 липня: рівно о 08.00 всі дільничні комісії відкрили свої двері.

Серйозних порушень протягом дня не було зафіксовано. У деяких населених пунктах Ріпкинського та Чернігівського районів, а також ДВК обласного центру спостерігачі фіксували незначні локальні порушення.

Порушення

Наприклад, на виборчій дільниці № 741078, що в чернігівському міському палаці культури, немолодий чоловік намагався винести бюлетень із зали для голосування. Про невдалу спробу запуску «каруселі» повідомив спостерігач.

На виборчій дільниці № 740887, що в с. Шестовиця Чернігівського району, також трапився інцидент. На ранкове засідання намагався потрапити звільнений секретар комісії Руслан Тимошенко.

Але члени ДВК не пускали чоловіка на засідання, мотивуючи це тим, що ще 14 липня прийняли рішення звільнити його з посади, адже протягом двох тижнів він не з’являвся на засіданнях і не виконував свою роботу. Відповідне рішення було прийняте і рішенням ОВК № 206.

Утім, чоловіка ця відповідь обурила, і він зі скандалом намагався потрапити на засідання. Зрештою, інцидент було вичерпано і комісія продовжила свою роботу у звичайному режимі.

У приміщенні дільничної виборчої комісії № 740674, що в с. Мохначі Ріпкинського району, певний час було відсутнє світло та стаціонарний зв’язок. Світла не було в усьому населеному пункті. Членам комісії не вдалося з’ясувати причини відсутності електрики.

Голосування на «паралізованій» дільниці тривало, але в кабінках було темно, що створювало певні незручності для виборців, особливо для тих, хто має проблеми із зором.

Спостерігачі «Опори» зафіксували групу з чотирьох осіб (троє чоловіків та одна жінка), які їздили виборчими комісіями та опитували членів ДВК про перебіг голосування, дуже прискіпливо обдивлялися приміщення комісій, поводилися зухвало і провокували на скандал.

Зокрема, була зафіксована їх присутність на дільницях № 740694 (смт Ріпки, Ріпкинський р-н) та № 741068 (м. Чернігів, вул. Текстильників, 30).

У журналі присутніх спостерігачів і представників преси на ДВК № 741068  троє з них зареєструвалися як представники газети «Четверта влада»: Віктор Клещук, Алла Клещук, Артур Карапетянц.

Державний реєстр друкованих засобів масової інформації містить інформацію про дві газети, зареєстровані в Україні з назвою «Четверта влада»: «Четверта влада – південь» — м. Севастополь, «Четверта влада. ЗМІ та реклама у Донецькій області» — м. Донецьк.

На дільниці № 740673 (с. Суличівка, Ріпкинський р-н) на дільницю зайшли невідомі люди. Вони відмовилися показувати посвідчення та реєструватися в журналі фіксації спостерігачів. Голова ДВК пригрозила викликати поліцію в разі, якщо ці люди не покинуть приміщення дільничної комісії або не зареєструються в журналі. Невідомі люди покинули приміщення ДВК.

Протягом дня в кількох мікрорайонах Чернігова виникали конфліктні ситуації.

За неофіційними даними, конфлікт розгорівся через те, що одна з політичних сил начебто затримала машину із списками виборців і викликала поліцію. Більше того, між представниками політичної партії та людьми, які сиділи в машині, виникла бійка.

Мляве голосування і низька явка

Голосування загалом проходило мляво: станом на 12.00 на 206-му округу проголосувало понад 10 % виборців. Причому відсоток людей, які здійснили волевиявлення, коливався на різних дільницях від 5 до 20 %. Найактивніше голосували в сільській місцевості.

О 18.00 голова ОВК 206-го Анатолій Сульдін дав прес-конференцію. Він розповів про ситуацію на дільницях станом на 18-ту годину.

О 20.00 мають закритися всі дільниці, оприлюднять результати екзит-полів і розпочнеться процес підрахунку голосів.

Ще статті по темі

Back to top button