АФІША

Кшиштоф Зануссi розповiсть про Україну i кiно тiльки ЧЕLine

КiноДок стартує в Чернiговi.

Iнформацiйний портал ЧЕLine пiдготував кiноманам гiдний подарунок. Тiльки на нашому порталi ексклюзивне iнтерв’ю польського кiнорежисера Кшиштофа Зануссі.

Знімальна команда ЧЕLine вже виїхала зустрічати митця. Стежте за нашими новинами i дізнавайтеся про все першими.

Довідка

Кшиштоф Зануссі (пол. Krzysztof Zanussi; нар. 17 червня 1939 року у Варшаві, Польща) — польський кінорежисер, сценарист і продюсер.

Лауреат головного призу Венеціанського кінофестивалю «Золотий лев» (картина «Рік спокійного сонця», 1984), володар безлічі міжнародних і національних нагород.

Вивчав фізику у Варшавському університеті (1955-1959) та філософію в Краківському університеті (1959-1962). Із 1958 року знімав любительські фільми, які отримали низку премій.

Вступив на режисерський факультет Лодзінської кіношколи, яку закінчив у 1966-му. Дипломний фільм Зануссі — «Смерть провінціала» (Death Of A Provincial, 1966) — отримав приз на МКФ у Венеції і головну премію на МКФ у Мангеймі, 1967).

Автор низки документальних і телевізійних фільмів, зокрема «Обличчям до обличчя» (1967) і «Залік» (1968). Перший повнометражний фільм — «Структура кристала» (Struktura kryształu, 1969).

Від початку 70-х років Зануссі — один із найбільш працездатних режисерів польського кіно. Автор кількох збірок телекіносценаріїв (частково спільно з Е. Жебровським), книжок «Бесіди про любительське кіно» (1978) і «Час вмирати» (1997).

Лауреат «Премії Давид Еуропео» (Італія) за творчість загалом. Художній керівник творчого об’єднання «Тор» із 1980 року, віце-голова Союзу польських кінематографістів (1974-1983).

Водночас із роботою в кіно і на телебаченні поставив низку театральних і оперних вистав у Польщі, Україні, Німеччині, Італії, Франції, Швейцарії, Росії, Білорусі. Так, у 2008 році він здійснив постановку вистави «Дует» за п’єсою О. Ескіна на сцені Новосибірського державного драматичного театру «Старий дім».

Ще статті по темі

Back to top button