Новини

Це як куля в потилицю! — чернігівці про плани влади підвищити ціни на дитяче харчування

Харчування в дитсадках: історія з багатьма невідомими.
Скільки платитимуть батьки – по 440 чи по 700 грн – ще не знають навіть в управлінні освіти.

Ціни на продукти харчування вже давно б’ють усі можливі рекорди, потихеньку дорожчають навіть соціальні види. Розглядання цінників на полицях у продуктових відділах магазинів і на ринках – для родинних походів уже є чимось на зразок випробування для нервів. А тут ще й чернігівські чиновники додають містянам стресу, пропонуючи знову підвищити оплату за дитяче харчування в дитсадочках.

Востаннє це робили понад рік тому — в лютому, і тоді ціна на триразове гаряче харчування для малечі одразу підскочила з 10 грн за день до 14 (для ясел) і 15 грн (для старших груп). Ще й змінилася формула оплати — з 50 на 50 (половину — батьки, половину — місцевий бюджет), до 60 на 40. І ясно як Божий день, що левова частка йтиме зовсім не з чиновницької кишені.

Наприкінці лютого 2016 року чиновники міської ради порахували видатки і вирішили, що навіть і з таким подорожчанням харчування дітей міський бюджет не потягне.

Дитяче харчування в садочках: мінімум овочів, максимум макаронів
Факти: на цей рік на годування в садочках міський бюджет виділяє 32,1 млн грн. Начебто і сума зросла на 19%, порівняно з минулим роком, але чи відбулися якісні зміни? Чи відчули батьки, що їхніх дітей у садочках тепер годують краще? На жаль, реалії свідчать про інше. Меню в садочках не вирізняється різноманітністю та користю. На найпопулярнішому міському батьківському порталі rebenok.cn.ua розділ, присвячений суто харчуванню в садочках, нараховує 179 сторінок обговорення. Є там і обмін думками щодо того, чим і як годують малечу. Молода матуся в дописі за 18 березня 2016 року зазначає: керівництво садочка не надто опікується питанням інформування батьків щодо дитячого раціону. Вона ледве знайшла стенд із меню у коридорі. Ховали його там від батьків, чи що?
— Сегодня в коридоре посмотрела, так и есть. Для кого оно там висит? Меню за вчера. Завтрак: вермишель с маслом, омлет, булка с маслом и творогом, сыром, чай. Обед: суп гороховый на курином бульоне, ячневая каша с маслом, мясо тушеное, компот из сухофруктов. Ужин: рисовая сдобная каша, чай, булка с маслом и творогом, сыром.

Інша матуся — Валентина — теж ділиться враженнями: годують дітлахів переважно кашами, а корисних овочів у меню практично немає:
— За 1,5 года в саду ни разу не видела в меню колбасы и сосисок, как по мне, это и правильно, что не дают такое, потому как нормальное никто не закупит. Вообще у нас более-менее кормят детей, за день может и мясо, и рыба быть. В основном, конечно, каши дают, бывает даже 3 раза в день, но все разные и одна молочная. В прошлом году, помню, в такое время кормили одними овощами: буряк, капуста, морковка. В этом году, видать, нет таких запасов, меньше встречается. Картошки не встречаю вообще в меню, зато на ужин проблемы нет, что приготовить.

Ще одна мама — Ксенія — взагалі скаржиться на те, що в садочку малюків годують ковбасою, круп – мало, зокрема гречка через свою ціну вже поступово перетворюється на дефіцит:
— У нас омлета вообще никогда не было, рыба очень редкий гость, зато колбаса 2 раза в неделю и макароны почти каждый день. В общем, питание совсем не радует:(

Для тих, хто заплатить за харчування, бонус – на ремонт можна не здавати.

Але що там меню! У деяких дитячих закладах вихованців годують охололою їжею. Однак замість того, щоб зайнятися впорядкуванням кухонь у садках і посилити контроль за цим, чиновники вкотре ініціюють обговорення подорожчання харчування, для цього навіть організовують зустрічі з батьками. На своє виправдання в міському управління освіти та науки запевняють: у разі підвищення оплати ціна зросте помірно — на 2-3 грн для молодших і старших дітей. Тобто до 16 і 18 грн, відповідно. Однак формула оплати 60 на 40 залишиться незмінною.

Аргументація підвищення вже традиційна — знову винна держава, бо не виділила грошей вдосталь. Депутат міськради від провладної партії Сергій Воробйов у Facebook зазначає: є пропозиція пом’якшити удар по батьківському гаманцю, запропонувавши «бонусом» до дорогого харчування нуль видатків із родинного бюджету на ремонти та інші потреби закладів. Тобто за їжу батькам платити доведеться, а за ремонти — ні.
— Минулого року на харчування дітей у дитячих садках і початковій школі держава субсидувала 26 млн гривень. Цьоріч держава цієї субвенції не надаватиме. Для безкоштовного харчування в міському бюджеті на сьогодні передбачили 31 мільйон гривень. З іншого боку, батьки постійно скидаються грошима на потреби школи. От і є пропозиція: батьки на себе беруть оплату харчування, і тоді місто бере на себе всі потреби школи. Що саме візьме на себе місто, а що батьки — визначаться батьківські комітети.

Мусимо зазначити, навіть така пропозиція не вразила батьків. Чернігівці переконані: краще жити зовсім без ремонту, аніж викладати останню копійку за харчування. І зустріч батьків та керівництва шкіл, садочків і управління освіти, що відбулася на початку березня, аж ніяк не змогла розставити всі крапки над «і». Навпаки, ситуація стала ще більш заплутаною, оскільки під час обговорення прозвучала інформація про можливе підняття ціни на харчування до 35 грн за день. Батьки вже порахували: це щонайменше 700 грн за місяць.

Юлія Гавриленко, мама двох дітей, обурюється у соцмережах:
— По мне, лучше ходить по темному городу, без камер и велодорожек, чем платить неподъемные деньги за питание детей. Это называется пуля в затылок, если учесть стоимость коммунальных услуг. Добивают окончательно. Если действительно оплату за питание поднимут до 700 грн за ребенка, то детей утром будем приводить в кабинет нашего мэра, другого выхода я не вижу. Хорошие улучшения жизни настали!!!

Резонанс з обговоренням вартості харчування в дитсадочках вийшов масштабним. Розмах приголомшив навіть чиновників. Можливо, саме тому тема з підвищенням поступово почала зникати з порядку денного. Василь Білогура, начальник міського управління освіти тепер узагалі заспокоює: якщо і підвищать вартість оплати, то вона ніяк не сягне більше 20 грн за день триразового годування. І взагалі, ще рано говорити про підвищення, в управлінні кажуть — із цим готові зволікати до останнього.
— Поки що всі платитимуть так, як і платили до цього, без змін. Але за умов, якщо ціни залишаться на тому ж рівні. Бо в нас уже є постачальники, які просять переглянути розрахунки за продукцію, але всі вони отримали відмову.

Статистики рахували і нарахували каву… по 739 грн за кілограм

Василь Білогура пояснює, звідки взялася цифра 35 грн — це розрахунок норма/день по харчуванню в середньому по області, за обрахунками Головного управління статистики в області. Розрахунки по місту Чернігову сягають позначки в 26,82 грн. Ці суми — не є обов’язковими для дотримання й обрахунку кінцевої вартості, радше як рекомендація. Ми продивилися всі таблиці з показниками, наданими управлінням статистики. Там є чимало цікавого. Батьки та користувачі в коментарях під цією новиною на сайті управління освіти це також помітили. Вони обурюються — де ж фахівці-статисти взяли вершкове масло по 107 грн за кілограм? Або овочі по 26 грн? Найбільше вразив чай і кава по…326,90 грн і 739,60 грн, відповідно, за кілограм. Відтак, люди ставлять під сумнів сам факт вірогідності таких обрахунків. Освітяни розрахунків статистів не коментують, проте беруть до уваги складні фінансові обставини родин.

Василь Білогура:
— Ми розуміємо, яка економічна ситуація сьогодні склалася в країні, тому стоїть завдання забезпечити максимальну якість харчування за ті гроші, які є. Це своєчасне постачання продуктів, якісних, свіжих, і контроль по садочках щодо укладання меню. Воно укладається так: у кожному садочку є медичний працівник, завідувач, а також людина, яка відповідає за їдальню, в садочках о 6-й ранку робиться закладка продуктів. І вже відповідно до цього укладається меню з розрахунку того, що є, і того, що ще потрібно, аби меню було максимально збалансованим. І таким, яке подобається дітям, щоб вони наїдалися і було менше відходів.

Батьки – за тотальний контроль

Окрім цього, в управлінні освіти обіцяють викласти в публічному доступі всю інформацію щодо постачальників харчів, які виграли тендери. А також і ціни за одиницю товару. Тому батьки зможуть ретельніше контролювати не тільки те, що і як їдять діти вже в готовому вигляді, а й навіть те, звідки до садочка потрапляє молоко чи цукор. Щодо проблем харчування — несвіжа їжа, охолола, чи наявність у меню заборонених продуктів — начальник управління освіти обіцяє розбирати особисто кожен такий випадок. Щоправда, просить, щоб батьки до нього зверталися зі скаргами день у день.

Батьки погоджуються, що інформація та діалог у темі про харчування потрібні, однак, якщо врахувати що верхня планка в ціні годування дітей може зрости до невідомої висоти, то потрібна не лише прозорість, а й можливість вибору постачальників. Бо люди мають знати, кому і за що йдуть їхні гроші. І «ремонтні» послаблення тут жодної ролі не відіграють.

Роман Семешко, юрист і батько:
— …якщо батьки здають кошти на харчування, то саме вони повинні отримати право вибору того, хто це робитиме.

Сергій Кириченко, журналіст і тато двох діток:
— Оплата харчування батьками — це правильний варіант (крім особливих випадків із родинами, які потребують підтримки), але за умови конкуренції — вільного допуску в шкільні їдальні постачальників і закладів громадського харчування.

Далі буде…

Автор: Михаил Иванов

Ще статті по темі

Back to top button