Кримінал

5 років умовно: суддю Чернігівського окружного адмінсуду визнали винним у хабарництві

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості і призначив 5 років умовного позбавлення волі для судді Чернігівського окружного адміністративного суду Дмитра Лобана. Йому інкримінували одержання неправомірної вигоди.

Таке рішення 26 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 27 червня 2022 року між начальником першого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Омельченком Олександром Миколайовичем та підозрюваним (на час укладення угоди) (Дмитром Лобаном – ред.), за участі захисника — адвоката Шевченко Тетяни Юріївни, в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52021000000000435 від 09.09.2021, за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України», – йдеться в рішенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині п’яний водій скоїв ДТП: двоє людей постраждали

Судді визнали Лобана винуватим та призначили йому узгоджене покарання у вигляді 5 років позбавлення волі умовно з випробуванням у 3 роки. Також засудженому призначили позбавлення права обіймати посади в судових та правоохоронних органах на строк 3 роки. На нього поклали такі обов’язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання, а також не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Крім того, ВАКС зменшив заставу Лобана з 998 800 грн до 278 800 грн, а різницю в 720 тисяч грн скерував на потреби Збройних сил України. Також судді застосували спеціальну конфіскацію до 7000 доларів засудженого та стягнули з нього 32 949 грн процесуальних витрат.

Нагадаємо, 9 листопада 2021 року детектив НАБУ і прокурори САП викрили на одержанні неправомірної вигоди суддю Чернігівського окружного адміністративного суду Дмитра Лобана. Його також затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, тобто одразу після скоєння кримінального правопорушення.

Вже 10 листопада в Офісі генерального прокурора вказану підозри підписали та її вручили прокурори САП за дорученням керівництва ОГП. Як встановило слідство, суддя попросив та одержав неправомірну вигоду за ухвалення рішення в адміністративній справі на користь позивача. Служитель Феміди одержав кошти двома траншами: 7 тисяч доларів авансом, до винесення потрібного рішення, і $13 тис. – за фактом виконаної домовленості.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button