Кримінал

Чернігівщина: перший вирок у кримінальній справі щодо винесення бюлетеня

Незаконне використання виборчого бюлетеня на чергових виборах президента 31 березня 2019 року для мешканця Чернігова завершилось штрафом у розмірі 1700 гривень. Таке рішення 27 травня виніс Новозаводський районний суд міста Чернігова, який на відкритому засіданні розглянув кримінальне провадження стосовно спроби приховати та винести бюлетень з виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 червня відбудуться перші вибори у 6 ОТГ Чернігівщини

У тексті вироку, зокрема, зазначено, що 31 березня, приблизно о 18-й годині вечора, обвинувачуваний, «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння в приміщенні виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206 у м. Чернігів, розташованого за адресою провулок Коцюбинського, 4, використовуючи своє право громадянина України на участь у виборах президента України, отримав під підпис у члена дільничної виборчої комісії виборчий бюлетень… зайшов до кабіни для таємного голосування, де, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, керуючись особистими мотивами, діючи умисно з метою приховування виборчого бюлетеня, розірвав його, згорнув і сховав під куртку… та, порушуючи ст. 76 Закону «Про вибори Президента України», не реалізовуючи своє право вибору, вийшов з приміщення виборчої дільниці, таким чином приховавши вказаний бюлетень»

На виході з дільниці його затримали працівники поліції.

Обвинувачений повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-1 КК України. З огляду на щире каяття правопорушника, суд призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Олена Рогова зауважила:

«Вчинення вказаних дій є кримінальним правопорушенням та підпадає під ст. 158-1 Кримінального Кодексу України «Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз».

Передбачене покарання – штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років. Як бачимо, суд призначив покарання у мінімальному розмірі. Сподіваємось, цього буде достатньо для запобігання вчиненню подібних злочинів у подальшому.»

ОПОРА нагадує, що за час проведення кампанії на виборах президента України поліція Чернігівської області склала шість адміністративних протоколів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності, зокрема два протоколи за зверненням представників Громадянської мережі ОПОРА.

Ще статті по темі

Back to top button