Кримінал

Чернігівський поліграфолог знає, про що мовчать злочинці

У поліції Чернігівської області працює спеціаліст-поліграфолог Віктор Бакун, який прохилив завісу своєї роботи. Саме він допоміг у розкритті вбивства грибника, немолодої жінки, крадіжки кілограма золота тощо. Розкривати резонансні справи йому допомагає детектор брехні та досвід спілкування з представниками злочинного світу.

Із десяток років тому Міністерство внутрішніх справ вирішило, що в кожній області має бути детектор брехні та спеціаліст, який завдяки цій машині зможе виводити злочинців на чисту воду.

Тоді ж було закуплено поліграфи та проведено навчання поліцейських, які відтоді вміють читати думки всіх, хто впав в око слідству.

Про це ЧЕline повідомили в секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Чому медичним приладом користуються поліцейські та чи можна обдурити поліграф

Поліграф — це звичайний медичний прилад, який вимірює психофізіологічні реакції людини за допомогою датчиків у відповідь на стимули, що виявляються у запитаннях, фото тощо. Коли людина приховує інформацію, то відчуває емоційний дискомфорт, він виражається у фізіологічних реакціях (зміні частоти та глибини дихання, пульсу, артеріального тиску тощо). Це фіксує прилад.

Коли підозрювані починають заплутувати слідство та заперечувати свою причетність до скоєння злочину, але слідство має підстави вважати інакше, то керівництво поліції в Чернігівській області приймає рішення щодо використання детектора брехні. З цим апаратом пліч-о-пліч багато років працює начальник сектору управління карного розшуку майор поліції, спеціаліст-поліграфолог Віктор Бакун.

— Тестування на поліграфі цілком добровільне. Майже всі люди нормально ставляться до такої перевірки. З огляду на те, що орієнтовно 70–80 % людей, які проходять поліграф, не мають жодного стосунку до злочину, для них принципово довести свою непричетність. Я аналізую їхні відповіді та роблю висновок, на основі якого слідчі працюють далі, — розповідає спеціаліст-поліграфолог Віктор Бакун.

Віктор Анатолійович був першим поліграфологом у Чернігівській області. Тепер таких спеціалістів більше. Майже кожного дня вони їдуть у той чи інший район Чернігівщини, щоби протестувати людей на детекторі брехні. З огляду на це, важко вести статистику того, скільки ж вдалося розкрити злочинів саме завдяки поліграфу. Проте лише Віктор Бакун за ці роки протестував близько чотирьох тисяч людей.

На запитання, чи можна обдурити поліграф, він усміхається та стверджує, що це нереально, адже людину здає її пам’ять.

— По-перше, переважно мені доводиться приїжджати на місце злочину, де ніхто з присутніх не встиг би навіть подумати про те, як обдурити поліграф. По-друге, лайфхаки з інтернету не працюють. Досвідчений поліграфолог усе одно побачить, що людина під дією заспокійливого або намагається схитрувати інакшим способом. Зрозумійте, поліграф стежить за десятками показників і відзначає кожну зміну, а деякі з датчиків застосовуються саме для виявлення протидії поліграфній перевірці з боку опитуваного. Організму не притаманно брехати, тому він себе видає, хоча ззовні може здаватися, що людина непохитна, — додає поліграфолог.

Тонкощі тестування на детекторі брехні

Майже всі українці уявляють тестування на поліграфі так, як його показують у рейтингових ток-шоу на центральних каналах, але насправді процедура значно довша. Спочатку поліграфолог (у цьому випадку оперативний працівник поліції Віктор Бакун) знайомиться з матеріалами справи, а за необхідності виїжджає на місце скоєння злочину для фіксування найдрібніших деталей. Потім складає перелік питань окремо під кожну людину.

— Я маю золоте правило — під час тестування ставлюся до людини як до непричетної до злочину. Згідно з процедурою, насамперед я маю ознайомити її з принципом роботи поліграфа, умовами проведення тестування та запитаннями, які буду ставити. Лише після усунення всіх зовнішніх подразників ми розпочинаємо саме тестування. У ході такої перевірки поліграфолог бачить, хто злукавив, а додаткові запитання, які складаються в процесі тестування, остаточно розставляють крапки над «і», — ділиться правилами роботи начальник сектору управління карного розшуку майор поліції спеціаліст-поліграфолог Віктор Бакун.

В Україні поліграфи з кожним роком стають дедалі популярнішими. У поліції їх використовували як для тестування потенційних поліцейських під час реформи поліції, так і для розкриття кримінальних злочинів і порятунку потенційних жертв від злочинців.

Найрезонансніші злочини в Чернігівській області розкривали за участю поліграфолога

Поліція застосовує поліграф у різних випадках, але найбільш доречний він під час розкриття резонансних справ. Наприклад, як у випадку з вересневим зникненням грибника в Сновських лісах. Поліцейські кинули всі сили на пошуки пенсіонера, і, коли вони натрапила натрапили на людину, яка мешкає на лісовому хуторі, то зрозуміли, що без детектора брехні не обійтися. У результаті тестування найстрашніші версії поліцейських справдилися — чоловік убив грибника та залишив його тіло неподалік від своєї садиби.

Начальник сектору управління карного розшуку майор поліції спеціаліст-поліграфолог Віктор Бакун пригадав низку інших випадків, де провідну роль зіграв поліграф.

  • У Козелецькому районі цьогоріч детектор брехні допоміг виявити столичного вбивцю, який мав на Чернігівщині будиночок, але так і не зміг знайти спільної мови з сусідом, тож вбив його, вивіз своєю машиною на смітник і вжив заходів щодо знищення доказів своєї причетності. Поведінка цього чоловіка жодним чином не видавала в ньому вбивцю. Однак після тривалого спілкування з поліграфологом він ухвалив рішення зізнатися в скоєному.

Був навіть випадок, коли сусіди почубилися, але їхньої бійки ніхто не бачив. Один із них втратив око та став інвалідом. Три роки чоловік заперечував, що це він побив сусіда, аж доки слідство не вирішило залучити поліграфолога. Після проходження тестування стало відомо, що це він побив сусіда руками та палицею.

Також пригадую як в одному з сіл Чернігівського району у власному будинку було виявлено тіло самотньої немолодої жінки. Її смерть настала внаслідок завдання близько 40 ударів невідомим предметом. Спершу думали, що до скоєння злочину причетні місцеві пияки та нероби, тож робота поліграфолога почалася саме з цієї категорії осіб. Разом із ними на тестування була запрошена і знайома померлої, теж немолода жінка. Вона просила співробітників поліції відпустити її скоріше, бо вдома на неї чекали онуки. Однак після проходження тестування виявилося, що саме вона скоїла це вбивство.

В одній чернігівській родині зник майже кілограм золота. Воно було сховано так, що угледіти його могла лише та людина, яка неодноразово бувала в будинку та могла бачити схованку. Підозри родини зосередилися на прибиральниці, яка вже кілька років у них працювала. Остання категорично заперечувала будь-яку причетність до крадіжки, а всі звинувачення переадресовувала в бік роботодавців. Мовляв, вони кудись його переховали та забули. Однак після проходження тестування на поліграфі стало зрозуміло, що це саме прибиральниця спокусилася на золото. Усе, що вона не встигла продати, повернули господарю.

Бували випадки, що під час тестування по одній справі виявлялася інформація щодо незаконного зберігання в опитуваних незареєстрованої зброї, яку потім вилучали співробітники поліції, — пригадує Віктор Бакун.

Отже, детектор брехні — це не лише забавка для режисерів скандальних шоу. Насамперед це інструмент, який за допомогою спеціальних датчиків показує на екрані монітора реальну реакцію організму на вагомі запитання. Зазначимо також, що під час тестування та аналізу результатів важливу роль відіграє досвід та професіоналізм поліграфолога. Специфіка роботи на поліграфі в поліції під час розкриття злочинів передбачає наявність оперативного стажу в спеціаліста та досвіду спілкування з представниками злочинного світу.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button