Кримінал

Мільйони на пальне: чиновнику Чернігівської міськради повідомили про підозру

Столичні поліцейські викрили посадовця, який завдав 2,5 мільйона гривень збитку міському бюджету Чернігова. Чоловік незаконно уклав додаткові угоди з приватною установою на закупівлю пального, в результаті чого комунальне підприємство переплатило понад 1,6 мільйона гривень і недоотримало майже 58 000 літрів пального.

Про це повідомляє відділ комунікації Головного управління Національної поліції у місті Києві.

За скоєне підозрюваному загрожує до дванадцяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років та з конфіскацією майна.

На початку серпня слідчим відділом Дніпровського управління поліції міста Києва за інформацією Служби безпеки України в Чернігівській області було розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати та заволодіння бюджетними коштами з боку посадових осіб Чернігівського комунального підприємства.

За процесуального керівництва Дніпровської окружної прокуратури та оперативного супроводження СБУ правоохоронці викрили в протиправній діяльності начальника комунального підприємства, яке, відповідно до публічних закупівель, мало придбати 780 000 літрів пального на суму 18,5 мільйона гривень.

У ході досудового розслідування поліцейські з’ясували, що чоловік, зловживаючи своїм службовим становищем, уклав додаткові договори з приватним підприємством – постачальником із порушенням чинного законодавства. Відповідно до цих угод, було підвищено вартість кожного виду пального, а також зменшено обсяги закупівлі.

Таким чином у результаті протиправних дій 47-річного уродженця Дніпропетровщини, комунальне підприємство сплатило додаткові 1,6 мільйона гривень і недоотримало майже 58 000 літрів пального. Згідно з висновком судово-економічної експертизи, міському бюджету завдано матеріальної шкоди на суму 2,5 мільйона гривень.

Наразі слідчі під процесуальним керівництвом Дніпровської окружної прокуратури міста Києва повідомили чоловіку про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України — привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає до дванадцяти років тюремного ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років та з конфіскацією майна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу та відсторонення фігуранта від займаної посади. Триває досудове розслідування.

За відкритими даними, опублікованими у т.ч. на сайті Чернігівської міської ради, 47-річним уродженцем Дніпропетровської області є керівник КП «АТП-2528» Руслан Волок.

В публічній системі закупівель «Prozorro» дійсно є інформація про тендер на закупівлю 780 000 літрів палива, де замовником виступає КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради.

Очікувана вартість закупівлі – 18 560 000 грн.

У документах також фігурує додатковий договір на закупівлю пального на суму майже 2,5 мільйона гривень.

Джерело: Відділ комунікації поліції Києва Головного управління Національної поліції у місті Києві

Ще статті по темі

Back to top button