Кримінал

На Чернігівщині солдата засудили до 10 років за умисне вбивство товариша

На Чернігівщині військовослужбовця ЗСУ Олександра Сливу засудили до 10 років позбавлення волі за умисне вбивство, яке він хотів приховати за необережне використання зброї. Про це стало відомо із вироку Щорського районного суду Чернігівської області  ч. 1 ст. 115 КК

Солдат служив гранатометником у механізованому батальйоні. У грудні 2022 року у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння він вирішив вбити іншу людину. Але переплутав та поцілів з АК-74 у чоловіка, що виходив слідом. Останній отримав поранення та загинув на місці.

Обвинувачений вину не визнав, з відповідною кваліфікацією не погодився. Солдат заявив, що стався нещасний випадок, тобто вбивство з необережності.

Потерпілий був його побратимом і другом, у них завжди були дружні стосунки. З 2014 року Слива приймав участь у антитерористичних операціях по захисту суверенітету України, добровольцем пішов до лав ЗСУ. Отримав поранення і контузію, неодноразово нагороджувався командуванням. Приймав участь у боях по обороні Чернігова. Після цього разом з товаришами ніс службу в селі Слобода Чернігівського району з охорони переправи.

Несли службу постійно з зарядженою зброєю, бо на територію часто проникали групи ДРГ. 24 грудня 2022 року вранці вони перевірили об’єкт і повернулися до хати, де мешкали. У загиблого був «похмільний синдром», на столі стояла горілка і пиво. Загиблий та інший солдати випили горілки, а обвинувачений – пиво. Потім загиблий готував сніданок, вони несли службу, випивали і ввечері стали готувати вечерю. Коли стемніло надворі військовослужбець відправив обвинуваченого перевірити ввірений об`єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мародерили в розбомбленій школі: у Чернігові поліцейські затримали двох підозрюваних у крадіжці

Вдягнувши військову амуніцію поверх куртки, бронежилет, розгрузку, взявши з ліжка автомат у ліву руку і тримаючи його у горизонтальному положенні зі спрямованим дулом назад, а прикладом вперед, вийшов до коридору та, правою рукою перекинувши за шию ремінь і лівою ніби-то підкидуючи автомат, поправив правою рукою ремінь в ділянці шиї. У цей час пролунав постріл. Слива не натискав на спусковий гачок. Він дуже злякався та на підлозі побачив пораненого. Він перевірив автомат, але він не був на запобіжнику. Тоді він поставив його на запобіжник. Скоріше всього, автомат зачепився за військову амуніцію або за одяг. Ніж був у чохлі та був зафіксований на жорсткому підвісі ременя і гачок автомата міг вільно зачепитися за елемент ножа, тоді і відбувся постріл. Після чого він зателефонував командуванню і на місце відразу приїхав командир, який ударив його прикладом по голові, він втратив свідомість.

На деякі запитання учасників кримінального провадження згідно ст. 63 Конституції відмовився надавати показання.

Потерпіла ОСОБА_9 у судовому засіданні пояснила, що її чоловік приблизно один рік проходив службу у лавах ЗСУ. У неї під опікою залишилося двоє неповнолітніх дітей. Потерпіла впевнена, що Слива навмисно застрелив її чоловіка. Автомат не може сам вистрелити, бо для цього обвинуваченому слід зняти з запобіжника і натиснути на гачок. Ці відомості їй відомі з експертизи.Про це сказали і побратими. ЇЇ чоловік був неконфліктною людиною. Просить визначити максимальне покарання. Моральна шкода їй не відшкодована.

Стороною обвинувачення не доведено, що обвинувачений вчинив злочин на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин з загиблим , оскільки жодні докази у справі не вказують на це, натомість судом встановлено наявність у обвинуваченого наміру вбити його з мотивів неприязних стосунків з останнім. Чоловіка засудили до 10 рокі позбавлення волі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 368.media

Ще статті по темі

Back to top button