Кримінал

Привласнили пальне на мільйон гривень: на Чернігівщині судитимуть співробітників комунального підприємства

Слідчі Чернігівського райуправління поліції завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами систематичного незаконного привласнення дизельного пального, вчиненому організованою злочинною групою співробітників комунального підприємства Чернігівської міськради. Матеріали провадження з обвинувальним актом передано прокуророві для скерування до суду.

Про це повідомляє Поліція Чернігівщини.

В ході досудового розслідування поліцейські оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань, під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури та Чернігівської окружної прокуратури, встановили, що посадовець комунального підприємства Чернігівської міської ради створив організовану злочинну групу для систематичного привласнення підконтрольного майна.

До складу ОЗГ увійшли, окрім організатора, двоє його підлеглих, а також мешканець Чернігова – приватний підприємець. Він здійснював пособництво іншим спільникам, надаючи приміщення для складування викрадених цінностей. Крім того, ця особа скуповувала викрадене пальне, завідомо знаючи про його злочинне походження, та надалі використовувала його у власній господарській діяльності.

Слідчі поліції встановили, що організатор ОЗГ мав відповідні повноваження отримувати дизельне пальне в оператора автозаправної станції за паливною картою. Зловмисник, зловживаючи своїм службовим становищем, організував схему привласнення пального. Щоб приховати факти протиправних дій, він вносив неправдиві відомості до офіційних облікових документів. Також спільники відпрацювали весь механізм отримання пального, його перевезення до місця зберігання і подальшої реалізації у роздріб.

Загалом зловмисникам вдалося привласнити пального комунального підприємства на загальну суму понад мільйон гривень. Також слідство встановило, що приватний підприємець, будучи обізнаним щодо незаконного походження палива, використав його у власній господарській діяльності, тим самим вчинив легалізацію (відмивання) доходів отриманим злочинним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині у ДТП загинула 15-річна дівчина (Фото)

Наразі слідчі Чернігівського райуправління поліції завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні та склали обвинувальний акт, згідно з яким обвинувачуються, зокрема:

  • Організатор схеми, посадовець комунального підприємства – у привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, організованою групою осіб, в умовах воєнного стану (ч.5 статті 191 Кримінального кодексу України) та у службовому підробленні, а саме внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч.1 ст. 366 КК України);
  • Обидва підлеглі організатора – у привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, організованою групою осіб, в умовах воєнного стану (ч.5 ст. 191 КК України) та у пособництві такому привласненню (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • Ще один спільник – у пособництві зазначеному привласненню (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України) та у набутті й розпорядженні майном, достеменно знаючи, що воно одержане злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 КК України).

За найтяжчою зі статей, фігурантам загрожує від семи до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом передано прокуророві для скерування на розгляд до суду.

Нагадаємо, що на Чернігівщині у ДТП загинула 15-річна дівчина.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button