Кримінал

Прокуратура відреагувала на незаконну передачу земель історико-культурного призначення на Чернігівщині

Господарським судом Чернігівської області 28.03.2023 задоволено позов прокуратури в інтересах Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Сосницької селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу, скасування рішення про державну реєстрацію земельної ділянки історико-культурного призначення площею 6 га, оціночною вартістю понад 27 млн грн.

Підставою для вжиття заходів прокурорського реагування стало те, що управління Держгеокадастру передало селищній раді у комунальну власність земельну ділянку, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення – поселення «Дуброва»,V-I тис. до н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скидали забруднюючу речовину у річку: екоінспекція Чернігівщини відсудила у КП шкоду, завдану довкіллю

У ході судового провадження прокурором доведено, що такі дії відповідача суперечать вимогам земельного законодавства, порушують виключне право власності держави на земельні ділянки історико-культурного призначення, створюють реальні ризики пошкодження (знищення) частини археологічної спадщини у результаті беззастережної передачі ділянки місцевій громаді для сільськогосподарського виробництва.

Як наслідок, судом підтримано позицію прокурора, відновлено порушені інтереси держави, землі історико-культурного призначення підлягають поверненню у державну власність.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button