Суспільство (відео)

НІТ для айкосів та кальянів: в Україні набули чинності нові антитютюнові заборони (Відео)

Від сьогодні, 11 липня, в Україні набули чинності зміни до антитютюнового закону, ухвалені Верховною Радою ще в грудні минулого року. Тепер під заборону підпадають будь-які пристрої для куріння в громадських місцях, зокрема й електронні сигарети та кальяни, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. У розширеному списку місць, де курити заборонено, тепер також є й заклади громадського харчування.

«З введенням цих змін у дію заборонено курити тютюнові вироби, користуватися засобами нагрівання тютюну, типу IQOS і glo, а також електронними сигаретами в закладах громадського харчування, в закладах охорони здоров’я, у приміщеннях органів місцевого самоврядування та органів державної влади», — правозахисник Олександр Постой.

За порушення заборони для громадянина передбачений штраф від 51 до 170 гривень, за повторне порушення – від 170 до 340 грн. Відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення. Для ресторанного бізнесу передбачений штраф – 3000 грн за перше порушення, 15 000 грн – за друге порушення упродовж року. Всім іншим – 1000 грн за перше, 10 000 грн – за друге порушення упродовж року.

Чому цей крок є важливим? Електронні пристрої для куріння тютюнові виробники позиціонують як продукти «зниженого ризику». Але і електронні сигарети, і тютюнові вироби електричного нагрівання теж шкодять здоров’ю і курця, і його оточення.

«Це жодного разу не менш шкідливо, про звичайні сигарети я навіть казати не буду, всі знають про їх шкоду. Щодо IQOS, то вважається, що там тютюн не горить, тому ми почуватимемося краще. Ми не отримаємо такої кількості смол, як при вживанні звичайної сигарети, але все одно, коли тютюн нагрівається, виробляється доволі багато мікроелементів, що в нагрітому вигляді є канцерогенами», — лікар-пульмонолог Марина Єрецька.

Під час куріння електронних цигарок, так званих Pod-систем, також завдається шкода здоров’ю.

«Що стосується електронних сигарет, зараз менше є досліджень, порівняно з IQOS. Але все одно ми вже знаємо, що отримуємо з цією електронною сигаретою – гліцерин у рідкому вигляді, який потім осідає на стінках бронхів, унаслідок чого ми будемо хворіти значно частіше, ніж до цього», — лікар-пульмонолог Марина Єрецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почала діяти заборона на куріння електронних цигарок у громадських місцях

Загалом упродовж останнього часу лікарі спостерігають збільшення кількості курців. Основна причина – війна. Починають курити навіть ті, хто кинув багато років тому.

«Усі мають розуміти наслідки цієї шкідливої звички. Те, що таким чином людина гірше почуватиметься. Особливо зараз, у спеку, після викуреної цигарки самопочуття погіршиться. І ми підемо до терапевта, і до кардіолога, і до пульмонолога, до будь-якого лікаря», — — лікар-пульмонолог Марина Єрецька.

Тож спеціалісти радять людям знаходити інші інструменти для нейтралізації негативних емоцій і стресу, які не шкодитимуть вашому здоров’ю та гаманцю.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button