Кримінал

У Чернігові правоохоронці викрили земельну оборудку

Слідчі поліції Чернігівщини під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури задокументували механізм незаконної передачі земельних ділянок конкретним суб’єктам господарювання, здійсненої всупереч установленому Земельним кодексом порядку.

Про це повідомляє Поліція Чернігівщини.

Правоохоронці встановили, що комунальному підприємству було передано низку земельних ділянок комунальної власності для здійснення подальшої багатоповерхової житлової забудови в Чернігові приватними будівельними компаніями.

Згідно з нормами Земельного кодексу України, земельні ділянки комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах у формі аукціону). Стартова ціна прав на користування землею на таких торгах не може бути нижчою за визначену в ході передбаченої законодавством експертизи.

Використання ж схеми з попередньої передачі землі в постійне користування комунального підприємства створює для приватних компаній умови для отримання земель під забудову в обхід конкурсних процедур та без сплати коштів до бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Псевдобанкір ошукав жителя Чернігівщини

Таким чином, комерсанти безоплатно здобували право на користування земельними ділянками сумарною площею майже 2,5 гектара для спорудження житлових комплексів. Всі майнові права на новобудови, за договорами, мали повністю перейти до забудовників.

Такі протизаконні дії завдали міському бюджету м. Чернігова збитків на загальну суму понад 34 мільйони гривень.

Наразі слідчий Головного управління Нацполіції в Чернігівській області за погодженням з Чернігівською обласною прокуратурою зібрав доказову базу причетності фігурантів у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки інтересам територіальної громади м. Чернігова (ч. 2 статті 364 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, та зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Матеріали провадження скеровано за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України для здійснення подальшого досудового розслідування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button