Кримінал

У Чернігові викрили службових осіб, які видали документи для ухилення від мобілізації близько 800 чоловікам

Окружною прокуратурою та Управлінням Служби безпеки України в Чернігівській області викрито службових осіб навчально-курсового комбінату, які налагодили схем у видачі документів для ухилення від мобілізації.

В ході роботи за кримінальним провадженням отримано дані, що свідчать про створення службовими особами ТОВ «Чернігівський обласний навчально-курсовий комбінат» (ТОВ «ЧОНКК») схеми отримання неправомірної вигоди від фіктивних здобувачів професійно-технічної освіти (за надання довідок про «липове» навчання).

Встановлено, що ТОВ «ЧОНКК» протягом 2022-2024 років було видано довідок для пред’явлення в ТЦК та СП близько 800 особам, які фіктивно навчались в освітньому закладі.

В дану схему також було залучено кілька десятків викладачів.

Як стало відомо з власних джерел, на базі вищезазначеного навчального комбінату чоловікам призовного віку пропонували «послуги з навчання» за різними напрямками і видавали відповідні документи, які слугували своєрідною «бронею» від мобілізації.

Виглядало це наступним чином.

Приходить чоловік до навчального комбінату. Йому озвучують суму «навчання» (сума залежить від спеціальності). Чоловік повинен сплатити всю суму на рахунки начально-курсового комбінату, і ще стільки ж – на рахунок вказаного йому ФОПу. Звичайно, ніякого навчання не було, «клієнти» просто отримували довідку про навчання на очній формі.

Керівниця навчально-курсового комбінату – Мороз Віра Миколаївна. Головний бухгалтер – Вікторія Василівна Горлач.

З власних джерел стало відомо, що частина коштів за документи для ухилення від мобілізації надходили на рахунки ФОП Горлач В.В (чоловік вищезгаданої головного бухгалтера). і ФОП Мельник О.М.

Відкриті кримінальні провадження за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 368-3 КК України та за ч.1 ст.114-1КК України.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button