Кримінал

Вандали залишили чернігівську багатоповерхівку без газу

Через стороннє втручання в систему газопостачання мешканці 36 квартир 9-поверхового будинку по проспекту Миру, 143А залишились без газу. Невідомі особи перекрили вентиль на будинку та розтрощили загальнобудинковий лічильник.

У четвер вранці, 12 квітня, на лінію аварійної служби газу «104» надійшло повідомлення від поліції про відсутність газу в квартирах по проспекту Миру, 143А. На місці події бригада АДС виявила, що вентиль на газопроводі-вводі в будинок перекритий, ящик, де знаходиться будинковий лічильник зламано, а сам прилад обліку виведений із ладу. Таким чином невідомою особою або групою осіб було самовільно перекрито подачу блакитного палива на будинок, чим поставлено під загрозу безпеку мешканців і завдано матеріальних збитків компанії «Чернігівгаз».

Як повідомив головний метролог «Чернігівгазу», через те, що в конструкції цього лічильника не передбачена обвідна лінія, підключення газопостачання поки що неможливе.

Задля уникнення можливого витоку газу аварійна бригада встановила на газопровід заглушку. Пошкоджений лічильник демонтовано і відправлено на діагностику, після чого буде зроблений висновок, чи підлягає він ремонту.

«Люди, які вчинили це правопорушення, насамперед нашкодили самим мешканцям будинку. Імовірно, лічильник узагалі доведеться міняти. А через те, що в обмінному фонді такого типорозміру наразі немає, споживачам доведеться чекати на відновлення газопостачання не один день», – зазначив головний метролог «Чернігівгазу» Ігор Швець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернігівгаз Збут» судиться з освітянами

Після встановлення лічильника газовикам треба буде провести перевірку на герметичність системи та контрольну опресовку стояків. Для безпечного виконання цього процесу необхідно потрапити до кожної квартири, і тільки після цього буде здійснено повторний пуск газу до будинку. Це вже не перший випадок, коли невідомі особи пошкоджують будинкові вузли обліку.

Впродовж останніх двох років було зафіксовано вісім подібних втручань. ПАТ «Чернігівгаз» укотре наголошує і застерігає: самовільне втручання в роботу газових мереж і приладів може мати серйозні наслідки для здоров’я та життя людей, а тому вдаватися до таких дій категорично заборонено.

Ще статті по темі

Back to top button