Кримінал

Земельні схеми в понад 2,5 млн грн: що відомо про підозру керівнику КП «Паркування та ринок»

Директору комунального підприємства «Паркування та ринок»Чернігівської міської ради Миколі Гоголю повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

Зокрема, була завдана шкода в розмірі понад 2,5 млн грн Чернігівській міській територіальній громаді. Про це йдеться на сторінці Чернігівської обласної прокуратури.

У процесі слідства було виявлено, що керівник КП «Паркування і ринок» використав своє службове становище та, діючи в інтересах юридичної особи та підприємця, уклав із ними договори на будівництво адміністративно-господарської будівлі, автостоянки та мийки самообслуговування на земельних ділянках, що перебували в постійному користуванні комунального підприємства. Як стало відомо, йдеться про земельну ділянку по вул. Мазепи, 53А.

Правозахисник і громадський активіст зазначає, що ця схема не нова. Подібна ситуація була в 2016 році.

«Є прогалина у законодавстві, що допомагає відбуватися таким схемам. Також міська рада не проводить відкритих аукціонів на земельні ділянки, тому цим користуютьсяЄ якісь депутати, інвестори компаній, які не хочуть показувати своїх прізвищ, але хочуть десь у місті отримати земельну ділянку. Вони звертаються до КП «Паркування і ринок», яке потім отримує впостійне користування земельну ділянку. Тоді інвестор підписує з ними інвестиційний договір або договір про спільну діяльність. Після цього інвестор будує на цій ділянці певний комплекс, відшкодовує земельний податок КП «Паркування і ринок» і платить невеличкий збір. А вже по завершенню робіт право власності на збудовані об’єкти отримує цей інвестор. КП «Паркування і ринок» у свою чергу відмовляється від земельної ділянки та від постійного користування. І ця земельна ділянка переходить до цього інвестора в оренду або власність», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН Олександр Гашпар.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Далі – справа за слідством. Ми неодмінно повідомимо, чим закінчиться ця справа. 

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button