Культура

96-й театральний сезон Чернігівського облмуздрамтеатру закінчено

Добігає кінця червень 2022 року, а разом з ним і завершується 96-й театральний сезон Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театр ім. Т.Г.Шевченка. Але ж яким складним він виявився для театрального колективу, напевне, як і для всього українського суспільства!

Через напружену епідемічну ситуацію в країні, карантинні обмеження щодо відвідування культурно-мистецьких закладів, пов’язані з коронавірусною інфекцією, змушені були раніше на місяць від звичайних термінів, тобто у вересні, відкривати цей сезон, аби дати можливість глядачам переглянути наші творчі роботи попередніх років та відвідати прем’єрні покази нових вистав.

Ще у серпні коли, країна відзначала 30-річний ювілей Незалежності України, артисти театру провели благодійний концерт, який присвятили шанобливій пам’яті про героїзм багатьох поколінь українських патріотів, мужність і відвагу нинішніх захисників рідної землі. А до відкриття 96-го театрального сезону шевченківці подарували своїм шанувальникам велику концертну програму за участю всього творчого складу театру.

Попри всі складності, пов’язані з обмеженим фінансовим забезпеченням діяльності закладу та санітарними нормами щодо заповнення глядацької зали, театру вдалося протягом сезону підготувати декілька прем’єрних вистав. Так, у вересні юним глядачам була представлена казкова історія «Мауглі» за Редьярдом Кіплінгом у постановці режисерки Анастасії Кузик.

У грудні, після більш ніж місячної перерви в роботі театру, пов’язаної із суворими карантинними обмеженнями протягом жовтня-листопада, представили камерну виставу «МарЛені», поставлену заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим за мотивами п’єси Теа Дорн. Режисер Денис Федєшов розпочав роботу над постановкою психологічної містерії за повістю «Земля» української письменниці Ольги Кобилянської, прем’єра якої планувалася на початку 2022 року.

У вересні-жовтні колектив театру взяв участь у театральних фестивалях «Золотий лев» у Львові та «СвітОгляд» у Сєвєродонецьку на Луганщині. На жаль, через низку карантинних лок-даунів тричі переносився на інші терміни наш традиційний Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі», анонсувалися, а потім відмінялися бенефісні вистави, концертні програми театрального кафе, інші мистецькі заходи. Змушені були відмовитися від запрошення взяти участь у ІX Міжнародному Фестивалі Українського Театру «Схід—Захід» у польському місті Кракові.

Сподівалися протягом січня-червня 2022 року повною мірою відновити повноцінне життя творчого колективу, надолужити упущене через простої, взяти участь у грантових конкурсах, продовжити гастрольні виступи, гідно відзначити своє професійне свято – Міжнародний день театру…

Проте війна, яку 24 лютого цього року підступно розпочала російська армія проти України, знищила усі реалії мирного життя, зазіхнула на культурно-духовний розвиток українського суспільства. Культурно-мистецькі заклади Чернігівщини, на території якої в лютому й березні велися запеклі бої із загарбниками, припинили свою діяльність – багато хто виїхав з області чи взагалі за межі країни. Та за першої ж можливості шевченківці – й ті, що залишалися в Чернігові, й ті, що повернулися після звільнення регіону від «рашистської» нечисті, розпочали пошук можливостей аби задовольняти культурні потреби населення.

Протягом квітня-травня поточного року в рамках започаткованого на базі Чернігівського драмтеатру ім. Т.Г. Шевченка мистецького проєкту «#CheDram» відбулася низка культурно-мистецьких заходів, зокрема, демонстрація українських кінострічок для військових, бійців тероборони, волонтерів.

Наприкінці квітня, після більш ніж двомісячної перерви, на сцені театру відбувся показ вистави «Загадкові варіяції» за п’єсою Е.-Е. Шмітта, постановку якої здійснив режисер нашого театру Денис Федєшов, що наразі в лавах ЗСУ боронить рідну землю від нападників.

Прагнучі зробити яскравий подарунок наймолодшим чернігівцям до Міжнародного дня захисту дітей артисти театру провели декілька прем’єрних показів казки «Подорож до країни Мрій, або Велосипед з червоними колесами». Постановку цієї дивовижної дитячої вистави за твором Рут Парк здійснила молода режисерка театру Анастасія Кузик.

11 червня артисти Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка з виставою «Загадкові варіяції» за п’єсою Е.-Е. Шмітта взяли участь у XXIV Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії», який щороку відбувався у Херсоні. Цьогоріч через захоплення міста російськими загарбниками проведення фестивалю перенесли до Львова, а українські театри грали вистави у себе вдома і організовували заходи на підтримку жителів окупованого Херсону. Після закінчення вистави художній керівник театру, заслужений артист України Андрій Бакіров звернувся до глядацької аудиторії зі словами підтримки херсонців, і зокрема колективу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша.

Адаптуючись до роботи театру в умовах воєнного часу, коли частково обмежено доступу глядачів до відвідування закладу через загрозу ракетних ударів агресора, шевченківці ведуть постійний пошук нових можливостей для реалізації свого творчого потенціалу, залучення глядачів до ознайомлення з новими мистецькими проєктами, що втілюються на «малій сцені» театру.

19 червня у вечірній недільній програмі відвідувачам театру було запропоновано два нові мистецькі проєкти, спрямовані на задоволення різноманітних культурних потреб чернігівців. Глядачам представили свою нову концертну програму, складену з українських народних та авторських пісень, заслужений артист України Едуард Брагіда і соліст театру Альберт Лукашов. А потім присутні стали учасниками художнього читання п’єси «До-дієз шостої октави» сучасного українського драматурга Ігоря Юзюка, роботу над постановкою якої збирається розпочати режисерка Анастасія Кузик.

Прагнучи зробити свій посильний внесок у відновлення культурного життя регіону, шевченківці під художнім керівництвом режисера, заслуженого артиста України Андрія Бакірова підготували патріотичну театралізовану програму, присвячену відзначенню Дня Конституції України, першого державного свята за час героїчного протистояння українського народу російській агресії.

Отже, цей надзвичайно важкий 96-й театральний сезон Чернігівського драмтеатру завершено. Після місячної відпустки працівники закладу прагнуть повернутися до рідного театру, щоб продовжили роботу над втіленням різноманітних мистецьких проєктів аби зацікавити своїх шанувальників новими творчими пошуками, сприяти поверненню містян до розмаїття і багатогранності культурно-мистецького мирного життя.

Раїса Міненко,
керівник літературно-драматургічної
частини театру

Ще статті по темі

Back to top button