Культура

А театру ляльок уже 40 (Фото)

40-річний ювілей Чернігівського обласного лялькового театру ім. Олександра Довженка відбувся ще восени, а відзначили лише 3 лютого.

Почалося його зародження 26 листопада 1976 року – на сцені обласної філармонії відбулася прем’єра вистави «Срібне копитце». Із неї й бере початок Чернігівський обласний театр ляльок!

На початку було шість артистів граючої ляльки: Олена Вощаєва, Ганна Якушова, Олена Марченко, Ольга Рудько, Ніна Засько та Тетяна Кузьміна. І, звісно, головний режисер Віталій Гольцов.

Треба сказати, що троє останніх і досі служать мистецтву граючої ляльки. Двадцять років тому, в 1996 році, вони перейшли в нове непристосоване приміщення.

На жаль, театр досі не має власної професійної сцени, хоча з перших днів, за словами Віталія Гольцова, всі уявляли його казковим палацом. У 2008 році було створено проект реконструкції приміщення, але, як кажуть, «віз і нині там».

Минулого року, вперше за час існування лялькового театру, було виділено значні кошти для реконструкції. На новій сцені актори вже зіграли одну виставу.

А от 26 лютого відбудеться прем’єра казки «Ласий ведмідь і кракатунчик», створеної за творами відомих місцевих авторів – Михася Ткача та Сергія Дзюби.

У театрі процвітає сімейна традиція. Старійшина роду Маджуг – Ігор, син Роман, невістка Ольга – всі служать театру. Артисти лялькового театру – це особливі артисти. Він бере у руки ляльку – і вона в нього ожива…

«Є такий вислів «дарувати людям радість – оце найкраще в світі», – кажуть артисти. – Так от, поки буде наш глядач, ми будемо дарувати йому радість – і завжди будемо щасливими».

І, як годиться, на урочистому святі було багато привітань і нагород від обласної та міської влади. А ще привітати лялькарів завітали давні друзі – артисти молодіжного та драматичного театрів. Не забули сказати й про те, що багато артистів, тепер уже іменитих, починали свій творчий шлях саме зі сцени лялькового театру.

Привітали друзів і артисти філармонійного центру. А на завершення на сцену вийшли діти – майбутнє лялькового театру.

Фоторепортаж зі свята Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button