Культура

Чернігівські легенди: Святитель Феодосій

Напевно, більшість наших містян знає або чула легенду про мощі Святителя Феодосія, які, як багато хто стверджує, оберігають Чернігів від епідемій, лих і всіляких негараздів. Вірити в це чи ні – кожен вирішує для себе самостійно: легенди на то вони й легенди… Проте ця людина мала цілком земне та активне життя. До речі, Феодосій – це чернече ім’я, як звали майбутнього Святителя в мирському житті – не відомо. Його мощі зберігаються в Троїцькому соборі. А в Чернігівському обласному історичному музеї навіть збереглися його особисті речі ХVІІ ст. Це деякі листи та документи з його особистим підписом, а також елементи ритуального вбрання та верхній одяг.

Більше про життя цієї непересічної людини, яка майже за два століття по смерті була віднесена до святих, можна почути, завітавши до Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського, а також замовити екскурсію в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» і відвідати безпосередньо Троїцький собор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині визначили переможців обласного етапу Міжнародного конкурсу дитячої листівки

Також можна окремо послухати розповіді науковців про видатних людей міста й області, про цікаві та маловідомі сторінки з життя Чернігівщини в межах проєкту #ЦентрЛібертас #програмаДіалог #МіжрелігійнийДіалог #LibertasCenter, який курує Вікторія Сидорова.

Звертаємо увагу на те, що через воєнний стан режим роботи музеїв треба з’ясовувати завчасно.

Довідки за тел.: 0634882100.

Чернігівський обласний історичний музей ім. В.В. Тарновського: 0462647738

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»: 645964, 0930369821, 0987016641.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Фото: Andrii Kazun

Ще статті по темі

Back to top button