Культура

Чернігівський проект “Litania Океану” представили у Львові

Проект актора та режисера Олександра Лаптія і музикантів джаз-бенду “BissQuit” (керівник — Дмитро Теребун) Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм “Litania Океану” був представлений учасникам воркшопу “Джаз і художня література”. Захід 19 листопада проходив у рамках наукового семінару “Літературне музикування ІІ” у Центрі Митрополита Андрея Шептицького — ресурсно-інформаційному центрі Українського католицького університету у Львові.

Воркшоп “Джаз і художня література” — це спроба з’ясувати художні й національні особливості джазової літератури, осмислення напрацьованих теоретичних положень взаємодії літератури і джазу. “Художню літературу цікавлять питання історії, естетики й філософії джазу, розмірковуючи над якими, вона робить свій суттєвий внесок у формулювання ролі джазу, його різноманітних стилів і напрямів, його найважливіших представників у розвитку сучасного суспільства і становленні сучасної людини”, — зазначає організаторка акції Світлана Маценка.

“Litania Океану” як творчий проект, що поєднує авторську музику і неординарний символічний текст Пісні першої з “Пісень Мальдорора” французького поета часів пізнього романтизму Графа де Лотреамона, став наочною ілюстрацією взаємодії художньої літератури з джазом — на думку авторів проекту, найбільш репрезентативним видом музичного мистецтва ХХ-ХХІ сторіч.

Нагадаємо, “Litania Океану” — це своєрідне звернення цинічного демона до вищих сил, що уособлює Океан, володар водної стихії. Музична основа літанії — багатогранна джазова імпровізація у виконанні відомих чернігівських музикантів Дмитра Теребуна (контрабас, бас-гітара), Нікіти Гірні (кларнет, саксофон), Володимира Балаби (труба, клавішні) і Андрія Пилипенка (ударні). Всі музиканти стали співавторами музичні канви цього творчого експерименту.

“Літературне музикування ІІ” було досить незвичним форматом презентації чернігівських артистів: як музикознавці кандидат мистецтвознавства Дмитро Теребун і Нікіта Гірня брали участь у науково-теоретичній частині форуму разом з фахівцями із Німеччини, Австрії, України та Росії; а як практикуючі музиканти — вони закривали форум наочним відображенням проблематики своїм музично-литературним перформансом “Litania Океану”, в якій органічно поєднані літературний текст і імпровізаційно-джазове музикування.

Після вистави відбулася бурхлива дискусія, в якій літературну частину “відстоював” Олександр Лаптій, а музичну — Дмитро Теребун і Нікіта Гірня. “Хочеться відзначити високий науковий рівень як учасників обговорення вистави, так і учасників семінару взагалі, — каже Дмитро Теребун. — В обговоренні був надзвичайно якісний конструктив і глубокий аналіз, і від того подвійно приємно, що вистава була так тепло прийнята”.

Генеральний директор — керівник художній Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун отримав лист подяки від Українського католицького університету у Львові за сприяння у проведенні воркшопу.

Учасники творчого проекту «Litania Океану», в свою чергу, висловлюють щиру подяку організаторам “Літературного музикування ІІ”, зокрема, Світлані Маценці і Українському католицькому університету — за підтримку і допомогу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал  https://t.me/CheLineTv

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button